Crobexi uz mršavi promet pali nakon četiri tjedna rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. lipanj 2014. u 10:32
Thinkstock

Najviše pažnje privukle su dionice kompanija iz sastava Agrokora nakon objave o preuzimanju slovenskog Mercatora

Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna pali, nakon četiri tjedna neprestanog rasta, a najviše pažnje privukle su dionice kompanija iz sastava Agrokora, nakon vijesti da je taj koncern preuzeo slovenski Mercator.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 0,81 posto, na 1.802 boda, dok je Crobex10 potonuo 2,13 posto, na 1.019 bodova.

Uz redovni promet od oko 41 milijun kuna, gotovo isto kao i tjedan dana ranije, ostvareno je i 9,3 milijuna kuna blok transakcijom dionicama HT-a, po cijeni od 155 kuna.

U fokusu ulagača bile su prošloga tjedna dionice tvrtki iz sastava Agrokora, nakon vijesti da je taj koncern uspješno zaključio proces kupnje većinskog udjela trgovačkog lanca Mercator u transakciji vrijednoj ukupno 544 milijuna eura.

Dionica Leda poskupila je 0,23 posto, na 8.850 kuna, uz promet od 2,3 milijuna kuna, dok je dionici Vupika cijena skočila za 13,75 posto, na 103,51 kunu, uz promet od 1,9 milijuna kuna.

Na tjednoj je razini porasla i cijena dionice Zvijezde, za 1,35 posto, na 3.000 kuna, dok je dionica Belja pojeftinila 4,4 posto, na 44,02 kune.

„U fokusu ulagača krajem prošloga tjedna bile su dionice Agrokorovih kompanija, nakon što je objavljeno da su ispunjeni svi uvjeti za njegovo preuzimanje Mercatora. To je podržalo Crobexe i likvidnost. No, ukupno je trgovanje bilo nešto mirnije nego prijašnjih tjedana, među ostalim zbog praznika“, kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Nakon četiri tjedna neprestanog rasta, Crobexi su prošloga tjedna pali, a posljednjih je dana i promet manji nego što je bio početkom lipnja.

Očito je, kaže Mažurin, da su se početkom lipnja na tržištu pojavili novi investitori, što je povećalo likvidnost i potaknulo rast Crobexa, s obzirom da je domaće tržište dosta 'plitko'.

„Sada te dodatne likvidnosti više nema, pa Crobex nema snage za daljnji rast. Tim više što su fundamenti slabi kao posljedica sve lošijih poslovnih rezultata kompanija“, kaže Mažurin.

Najveći je promet, 4,7 milijuna kuna, prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala za 3,14 posto, na 151,10 kuna.

S prometom od 3,9 milijuna kuna slijedi dionica HUP-a Zagreb, koja je poskupila 2,48 posto, na 1.650 kuna.

Više od 2,5 milijuna kuna prometa zabilježila je dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla 0,21 posto, na 1.383,90 kuna.

Rast cijene za 3 posto, na 309 kuna, zabilježila je dionica Podravke, uz promet od 2,4 milijuna kuna.

Među dobitnike su se svrstale i dionice AD Plastika, kojima je cijena porasla za 2,15 posto, Zagrebačke banke, s rastom za 3,47 posto, dok su rast cijene za više od 6 posto zabilježile dionice Arenaturista i Končar Elektroindustrije.

Među trgovanijim dionicama cijena su, pak, pale dionicama Valamar Adria Holdinga za 1,82 posto, redovnim dionicama Adris grupe za 1,31 posto, a povlaštenim za 0,78 posto.

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer su ulagače pokolebali slabi pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava. Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,6, a S&P 500 indeks 0,1 posto.

„U fokusu je prošloga tjedna bio podatak o padu američkog BDP za 2,9 posto u prvom tromjesečju, znatno više od prethodne procjene pada od 1 posto. Međutim, to nije znatnije utjecalo na američke burze jer podaci iz drugog kvartala ukazuju na oporavak gospodarstva. S druge strane, osjetnije su pale europske burze, što je posljedica niza slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja iz eurozone, kao i ukrajinske te iračke krize“, kaže Mažurin.

Ponajviše zbog naznaka usporavanja rasta gospodarstva eurozone, londonski FTSE indeks oslabio je prošloga tjedna 1 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,7, a pariški CAC 2,3 posto.

„Idućega se tjedna očekuje niz novih makroekonomskih pokazatelja koji bi mogli usmjeriti tržišta. S najvećim se nestrpljenjem, ipak, očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje uvijek privlači najviše pažnje. Očekuje se rast broja zaposlenih u lipnju za 210 tisuća, dok bi stopa nezaposlenosti trebala ostati nepromijenjena“, zaključuje Mažurin.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close