Crobexi u plusu drugi tjedan zaredom; i dalje s uzlaznim potencijalom

Autor: Poslovni.hr/H , 08. kolovoz 2015. u 09:07
Foto: Thinkstock

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,17 posto, na 1.817 bodova, što je njegova najviša razina od 10. studenoga prošle godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.820 bodova.

Uz pojačani obujam trgovanja, na Zagrebačkoj burzi prošloga su tjedna Crobexi ostvarili dobitke drugi tjedan zaredom, popevši se na najviše razine u zadnjih više od osam mjeseci, a tehnička i fundamentalna perspektiva tržišta ukazuju na njihov daljnji uzlazni potencijal.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,17 posto, na 1.817 bodova, što je njegova najviša razina od 10. studenoga prošle godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.820 bodova.

Istodobno, Crobex10 skočio 1,30 posto, na 1.062 boda, i na najvišoj je razini od 14. listopada lani, kada je na zatvaranju iznosio 1.064 boda.

Redovni promet iznosio je oko 85,5 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego u tjednu ranije, no protekli je tjedan bio skraćeni zbog praznika.

"Drugi tjedan zaredom Crobexi su u plusu, a nastavljeno je i relativno živo trgovanje – prosječni dnevni prometi bili su iznad uobičajenih za vrhunac ljetne sezone godišnjih odmora", kaže Ivana Kovačić, viša analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Kako dodaje, veći prometi ukazuju da investitori još uvijek vrednuju poslovne rezultate kompanija i činjenicu da je veći broj kompanija čije su dionice u sastavu Crobexa u prvom polugodištu ostvario rast zarade.

Najveći promet ostvaren je dionicom Atlantic grupe, nešto iznad 16 milijuna kuna. Pritom joj je cijena ojačala 1,33 posto, na 904,84 kune.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Arisa, sa 7,35 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila nešto više od 5 posto, na 424,5 kuna.

Znatno se trgovalo i redovnom dionicom Adrisa, kojom je ostvareno 3,03 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,8 posto, na 518,97 kuna. Obje dionice bilježe rekordne cjenovne razine.

"Dionice Adrisa bile su u fokusu investitora budući da je kompanija u utorak objavila poziv za skupštinu dioničara za 16. rujna, a na dnevnom redu je i isplata izvanredne dividende od 40 kuna po dionici", navodi Kovačić.

Po prometu se ističe i dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 4,6 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,53 posto, na 22,45 kuna.

Znatniji promet, 3,1 milijun kuna, ostvaren je i dionicom Europlantaže, čija je cijena stagnirala na 450 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Genere, sa skokom cijene za nešto više od 34 posto, na 169 kuna, zahvaljujući najavi britanske tvrtke Dechra Pharmaceuticals početkom tjedna potpisivanja uvjetovanog ugovora o kupnji 63,3 posto dioničkog udjela u Generi, za što nudi 23,66 eura ili 179,60 kuna po dionici.

Znatan skok cijene ostvarila je i dionica Vajde, za 17,35 posto na 470 kuna, uz milijun kuna prometa. Po dobitku se još ističe i dionica Viadukta, sa skokom cijene za 13,3 posto, na 230 kuna.

Među rijetkim gubitnicama po padu cijene izdvaja se dionica Maistre, za 3,4 posto, na 254,99 kuna.

"I dalje vidim uzlazni potencijal za Crobex, s obzirom na pozitivnu tehničku sliku i fundamentalnu perspektivu tržišta", zaključuje Kovačić.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

koja je ovo navlakusa.
sve burze svijeti imaju pad od 2-10% a kod nas najavljuju procvat … ne znam da li ima jos ovaca za sisati.

New Report

Close