Crobexi u blagom plusu, promet vrlo nizak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2015. u 12:55
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je promet do podneva dio vrlo slab, no su Crobexi u blagom plusu, pri čemu se najviše trguje dionicama Ine i HT-a.

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je promet do podneva dio vrlo slab, no su Crobexi u blagom plusu, pri čemu se najviše trguje dionicama Ine i HT-a.

Crobex indeks oko podneva bio je u blagom plusu od 0,05 posto, na 1.746 bodova, a Crobex10 za 0,04 posto, na 1.018 bodova.

Redovni promet dionicama do podneva je iznosio 1,44 milijuna kuna, što je otprilike 5,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

"Na domaćem tržištu promet je danas vrlo slab. Najviše se trguje dionicama Ine i HT-a, čije su cijene pale. Dok čekaju nove smjernice iz domaćeg poslovnog sektora, investitori će pratiti zbivanja na inozemnim burzama", kaže Ana Matić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Dionicom Ine ostvareno je do podneva 240.000 kune prometa, a cijena joj je pala 1,39 posto, na 3.550 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 230.000 kuna i padom cijene za 0,25 posto, na 162 kune.

Najveći rast cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je dionica Slatinske banke, za 2,45 posto, na 31,73 kune. S druge, pak, strane, najveći cjenovni pad, za više od 4 posto, bilježe dionice Ingre i Đure Đaković Holdinga.

Na europskim i azijskim burzama prevladava pozitivni sentiment, pod utjecajem dobih pokazatelja, navodi Matić.

Londonski Ftse i frankfurtski DAX indeks oko podneva bili su u plusu 0,3 posto, dok je pariški CAC bio u minusu 0,23 posto.

"Kineska središnja banka snizila je ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova i to po drugi puta u nešto više od tri mjeseca, dok je HSBC-ov PMI indeks u kineskom proizvodnom sektoru za siječanj porastao na najvišu razinu u zadnjih sedam mjeseci, od 50,7 bodova", ističe Matić.

Uz to, jutros je objavljen Markitov PMI indeks za eurozonu, koji je ostao u siječnju na 51 bodu, dok je stopa nezaposlenosti smanjena s prosinačkih 11,3 na 11,2 posto u siječnju, što je najniža stopa od travnja 2012. godine, navodi Matić.

"Ujedno, deflacija je u veljači u eurozoni usporila sa siječanjskih 0,6 na 0,3 posto u veljači. Danas se još očekuje objava ISM indeksa proizvodnog sektora u SAD-u", zaključuje Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close