Crobexi skočili na najviše razine u 16 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. rujan 2014. u 10:08
Foto: Thinkstock

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi porasli otprilike 3 posto.

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi porasli otprilike 3 posto, dosegnuvši najviše razine u zadnjih 16 mjeseci, uz vrlo solidan promet, što ukazuje na aktivnost i inozemnih ulagača.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,78 posto, na 1.909 bodova, premašivši psihološki važnu granicu od 1.900 bodova prvi put od 16. svibnja 2013. godine.

Crobex10 skočio je, pak, 3,03 posto, na 1.091 bod, dosegnuvši najvišu razinu od 6. svibnja prošle godine.

Redovni promet dosegnuo je 91 milijun kuna, što je otprilike 19 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Na domaćem tržištu nastavlja se pozitivni momentum. Crobex indeks protekli je tjedan premašio psihološku granicu od 1.900 bodova, ostvarivši lijep pozitivni niz – u proteklih 10 dana samo jednom je trgovanje završio s minusom. Pozitivan doprinos Crobexu daju gotovo sve njegove sastavnice, a najviše dionice Adrisa, Valamar Adrie, Podravke i Končara EI“, ističe Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Kako dodaje, i promet je solidan, pa je u zadnjih 10-ak dana redovito premašivao 10 milijuna kuna dnevno.

„S obzirom na pojačani promet na domaćem tržištu te činjenicu da i dionička tržišta u regiji bilježe uzlet u zadnja dva tjedna, može se pretpostaviti da su inozemni ulagači povećali svoju aktivnost u regiji“, navodi Mažurin.

Interesu inozemnih fond menadžera vjerojatno je pridonijela nedavna odluka Europske središnje banke (ECB) o dodatnom spuštanju ključne kamatne stope u eurozoni s 0,15 na 0,05 posto, napominje Mažurin.

„Uz rekordno niske kamatne stope i dotok jeftinog novca, fond menadžeri su u potrazi za višim prinosom spremni prihvatiti i veći rizik, pa su vjerojatno 'bacili oko' i na ovu regiju“, kaže Mažurin.

Međutim, dok je s tehničkog aspekta tržište u pozitivnom momentu, fundamenti i dalje nisu dobri, napominje Mažurin.

Podsjeća na najnoviju procjenu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), koja je protekloga tjedna zadržala svoju prognozu ovogodišnjeg pada gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj za 0,5 posto. Također, dodaje Mažurin, i poslovanje domaćih kompanija pod pritiskom je dugotrajne recesije.

Protekloga tjedna najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, s 15,7 milijun kuna prometa. Cijena joj je skočila 14,5 posto, na 355 kuna, pa je i jedna od najvećih dobitnica.

Znatno je porasla i cijena redovne dionice Adrisa, za 4,56 posto, na 366 kuna, uz 2,54 milijuna kuna prometa.

Adris je početkom tjedna izvijestio da je uplatio 840,17 milijuna kuna za dokapitalizaciju Croatia osiguranja (CO), u skladu s odredbama Ugovora o kupoprodaji dionica CO, potpisanog 6. ožujka s Vladom. To bi, istaknuto je, trebalo omogućiti brže i učinkovitije restrukturiranje i razvoj CO-a te ga pripremiti za snažniji tržišni iskorak u regiji.

Adris je također potvrdio da je zainteresiran za ulazak u vlasništvo ACI-ja, državne tvrtke koja upravlja marinama. Dionica ACI-ja poskupjela je protekloga tjedna 12,3 posto, na 6.350 kuna, uz 817.000 kuna prometa.

Dionicom Valamar Adria Holdinga ostvareno je, pak, 8,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 5,53 posto, na 248 kuna.

Znatan promet ostvaren je i dionicom Podravke, 6,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,1 posto, na 330 kuna.

Dionicom HT-a, pak, protrgovano je 5,97 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,76 posto, na 160,12 kuna.

Najveći skok cijene među blue-chip izdanjima ostvarila je dionica Varteksa, za 34,6 posto, na 29,2 kune, uz 1,43 milijuna kuna prometa.

Dionica Varteksa, uz dionice Končar Elektroindustrije, Jadroplova, Tehnike i RIZ Odašiljača ušla je nakon završetka trgovanja u petak u sastav Crobexa.

Ujedno, dionica Končar Elektroindustrije od 26. rujna ulazi i u sastav Crobex10 indeksa.

Dionicom Končara EI protekloga je tjedna ostvareno 2,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala gotovo 4 posto, na 767,22 kune.

Među gubitnicama se protekloga tjedna izdvajaju dionice Hotela Maestral, sa cjenovnim padom od 5,9 posto, na 270 kuna, te dionice Belja, za 4,5 posto, na 39,88 kuna.

Od poslovnih vijesti, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Atlantic grupa potpisale su prošloga tjedna ugovor o kreditnoj liniji vrijednoj 10 milijuna eura, namijenjenih ulaganju u izgradnju i opremanju tvornice za proizvodnju proteinskih pločica u Novoj Gradišci.

Riječ je o projektu vrijednom 16 milijuna eura koji će u prvoj godini proizvodnje otvoriti 50, a uz planirani rast poslovanja u konačnici 160 novih radnih mjesta. Izgradnja je počela u travnju ove godine, a prvi proizvodi s novih linija na tržištu se očekuju u prvom kvartalu 2015.

Dionica Atlantic grupe ojačala je 0,88 posto, na 989 kuna, uz 4,19 milijuna kuna prometa.

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, ponajviše zahvaljujući poruci američkog Feda da će kamate još neko vrijeme ostati rekordno niske, ali i odluci Škota na referendumu da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 1,7 posto, na rekordnih 17.279 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 2.010 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 posto, na 4.579 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,5 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 1,5, a pariški CAC 0,4 posto.

„Uz najnoviju odluku Feda da neće dizati kamatne stope u SAD-u još neko vrijeme, pozitivnom sentimentu na inozemnim burzama potkraj tjedna doprinijela je odluka Škota na referendumu za neovisnost da ostanu u Ujedinjenom kraljevstvu“, navodi Mažurin.

Kako dodaje, nove smjernice investitorima bi idućih dana mogli bi dati najnoviji indeks o povjerenju potrošača u eurozoni te pokazatelji s američkog tržišta nekretnina i o BDP-u“, zaključuje Mažurin.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close