Crobexi pali drugi tjedan zaredom, najniže u ovoj godini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. ožujak 2015. u 10:08
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi pali drugi tjedan zaredom, a u relativno mirnom trgovanju najveće gubitnice bile su dionice Termes grupe i Imunološkog zavoda.

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi pali drugi tjedan zaredom, a u relativno mirnom trgovanju najveće gubitnice bile su dionice Termes grupe i Imunološkog zavoda.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 1,02 posto, na 1.709 bodova, pa je sada od početka godine u minusu dva posto.

Crobex10 oslabio je, pak, 0,4 posto, na 998 bodova, spustivši se ispod psihološki važne granice od 1.000 bodova po prvi puta od 29. prosinca prošle godine. Od početka godine u minusu je 0,84 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 32 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

Uz to, ostvareno je i 9 milijuna kuna u blok transakcijama redovnom dionicama Adrisa, 4 milijuna kuna, te dionicama Granolia, 3 milijuna, i PBZ-a, 2 milijuna.

"Tjedan iza nas prošao je na domaćoj burzi bez većih uzbuđenja, a od važnijih zbivanja izdvajaju se neuspjeli pregovori o ujedinjavanju hrvatskih šećerana te vjerojatno još jedan neuspjeh CERP-a pri prodaji državne imovine", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Viro i Sladorana nisu uspjeli postići dogovor s većinskim vlasnikom Tvornice šećera Osijek, a kao glavni razlog ističe se gubitak potpore Vira kod poslovnih banaka, koje ih nisu podržale u ovoj velikoj transakciji kojom bi se okrupnila proizvodnja šećera.

Dionica Termes grupe protekli tjedan bila je jedna od najvećih gubitnica, s padom cijene za gotovo 30 posto, na 84,98 kuna, uz 374.000 kuna prometa.

"Nadalje, CERP je obavijestio kako je za udjel u Imunološkom zavodu pristigla samo jedna obvezujuća ponuda koju je dostavila Visia Croatica. Pitanje je koliko je realno očekivati da Visia može ispuniti sve uvjete propisane u natječaju nakon što su i Pharmas i JGL odustali od natječaja zbog toga što su uvjeti nerealni", ocjenjuje Obućina.

Dostavljena ponuda tek će se detaljno analizirati, a konačnu odluku odnijet će Vlada.

Dionica Imunološkog, nakon što je 18. ožujka dosegnula najvišu razinu od svibnja 2012. od 113,44 kune, do petka je potonula na 66,6 kuna, oslabivši u proteklome tjednu gotovo 35 posto.

Najveća dobitnica među likivdnijim izdanjima bila je dionica Petrokemije, sa skokom cijene za 5,33 posto, na 17,6 kuna, uz promet od 877 tisuća kuna.

Tu je kutinsku tvrtku u ponedjeljak posjetio premijer Zoran Milanović, koji je rekao kako Petrokemiju treba održati, a Vladin je zadatak pomoći da i dalje proizvodi i zapošljava. Pojedini mediji objavili su, pak, da je moguć ulazak Ine i Prvog plinarskog društva (PPD) u Petrokemiju.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 3,65 milijuna kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,34 posto, na 162,05 kuna.

Po likvidnosti slijed povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 2,5 milijuna kuna i rastom cijene za 2,56 posto, na 341 kunu.

Komentirajte prvi

New Report

Close