Crobexi na putu tjednih dobitaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2015. u 09:42
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Kako nema važnijih poslovnih vijesti, smjer Crobexa u petak na Zagrebačkoj burzi ponajviše bi mogao ovisiti o kretanjima na inozemnim tržištima, a nakon jučerašnjeg solidnog rasta, indeksi su na putu tjednog dobitka većeg od pola posto.

Kako nema važnijih poslovnih vijesti, smjer Crobexa u petak na Zagrebačkoj burzi ponajviše bi mogao ovisiti o kretanjima na inozemnim tržištima, a nakon jučerašnjeg solidnog rasta, indeksi su na putu tjednog dobitka većeg od pola posto.

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u četvrtak za 0,63 posto, na 1.755 bodova, a Crobex10 za 0,77 posto, na 1.025 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,4 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego dan ranije.

Najviše je, 5,4 milijuna kuna, ostvareno dionicom HT-a, kojom je još 3,3 milijuna kuna prometa ostvareno u blok transakciji. U bloku se dionicama HT-a trgovalo po cijeni od 165 kuna, dok je redovno trgovanje završila uz cijenu od 166,50 kuna, što je 1,52 posto više nego u srijedu.

Milijunske su promete imale još dvije dionice, Atlantic grupe 3,4 milijuna kuna te povlaštene dionice Adris grupe nešto više od milijun kuna. Pritom su obje zabilježile rast cijene, dionice Atlantica za 1,18 posto, na 928,80 kuna, a Adrisa za 0,55 posto, na 358 kuna.

Po rastu cijene za 10,64 posto, na 26 kuna, ističe se dionice Sunčanog Hvara, dok je gubitnike predvodila dionica Kaštelanskih staklenika s padom cijene za 29,66 posto, na 122 kune.

Od početka tjedna, Crobex je u plusu 0,59 posto, a Crobex10 0,67 posto.

"Tjedan za nama prošao je bez većih uzbuđenja, a istaknuti se može Adrisov i Valamarov nastavak otkupljivanja vlastitih dionica i jačanja trezora", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Kako dodaje, najsnažniji je potez Adrisa, koji je obavijestio o stjecanju redovnih i povlaštenih vlastitih dionica, nakon čega vlastite dionice čine 3,8460 posto ukupnog temeljnog kapitala društva.

"Je li to još jedan u nizu koraka za pripremu prodaje TDR-a, bit će jasnije u idućim tjednima", navodi Obućina.

Od važnijih vijesti ističe još objavu Turisthotela o provođenju smanjenja temeljnog kapitala kroz poništavanje vlastitih dionica, čime je njegov temeljni kapital smanjen sa 169,7 na 157,7 milijuna kuna.

Kako se danas ne očekuju značajnije domaće objave, smjer Crobexa mogao bi ponajviše ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama, gdje se očekuju objave nekoliko važnijih makroekonomskih pokazatelja, ističe Obućina.

A na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, uz mršav obujam trgovanja, jer ulagači nisu željeli znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones ojačao je 0,21 posto, na 18.135 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.101 bod, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 4.982 boda.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,61 posto, na 6.961 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 1 posto, na rekordna 11.504 boda, a pariški CAC 0,94 posto, na 4.963 boda.

"Podršku tržištu pružile su vijesti iz Europe, gdje je Europska središnja banka (ECB) najavila početak kupnje državnih obveznica idućega ponedjeljka i povećala procjene rasta gospodarstva eurozone", navodi Obućina.

Dodaje da će biti objavljen podatak o njemačkoj industrijskoj proizvodnji, revidirani podaci o BDP-u eurozone te o stopi nezaposlenosti u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close