Crobexi dosegnuli najviše razine u tri tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2013. u 12:28
Thinkstock

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas porasli, dosegnuvši najviše razine u posljednja tri tjedna, a tehnička analiza pokazuje da bi se uspon cijena dionica mogao nastaviti i idućih dana.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas porasli, dosegnuvši najviše razine u posljednja tri tjedna, a tehnička analiza pokazuje da bi se uspon cijena dionica mogao nastaviti i idućih dana.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,56 posto, na 1.818 bodova, što je njegova najviša razina od 12. lipnja. Crobex10 ojačao je, pak, 0,44 posto, na 1.028 bodova, također najvišu razinu u posljednja tri tjedna.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,5 milijuna kuna, otprilike isto kao i jučer u ovo doba.

Pritom niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.

Najveći promet, oko 670 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je porasla 4,4 posto, na 1.547 kuna. Time je nastavljen uspon te dionice, koja je jučer poskupila 3,4 posto.

S prometom od oko 550 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, pri čemu joj je cijena pala 0,4 posto, na 176,60 kuna.

Premda je promet mršav, a poticajnih vijesti baš i nema, tehnička slika najavljuje bolje dane, jer se Crobex indeks probio iznad 20-dnevnog pomičnog prosjeka.

„Od trećeg mjeseca Crobex je neprestano bio u silaznoj putanji. Prije otprilike tjedan dana dotaknuo je dno, na 1.780 bodova. Od tada je porastao gotovo 2 posto, pa se danas probio iznad 20-dnevnog pomičnog prosjeka, što najavljuje zaokret u trendu“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva u Banci splitsko-dalmatinskoj.

Optimizam temelji i na podatku da će tijekom ovoga mjeseca domaće kompanije, među kojima HT, Atlantic Grupa, Ina i Adris grupa, isplatiti dividende u ukupnom iznosu od oko 2,1 milijarde kuna. Očekuje da se dio tog novca idućih mjeseci vrati na tržište.

„Od ukupno 2,1 milijarde kune, otprilike polovica toga iznosa bit će isplaćena stranim dioničarima. Od preostale polovice, dio će dobiti država, dio investicijski fondovi, a dio mali ulagači. Vjerojatno će se dio tih sredstava vratiti na tržište“, kaže Siniša Gašparević.

A na svjetskim burzama danas vlada loše raspoloženje. Na europskim su tržištima cijene dionica oštro pale zbog političke krize u Egiptu, usporavanja rasta kineskog gospodarstva i zabrinutosti ulagača u vezi dužničkih problema u Grčkoj i Portugalu.

Oko podneva su londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili u minusu između 1,5 i 1,7 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa ,gdje je šta poraslo?????? Malo Adrisa, Ine i Eriksona…..
Bakićevog portfelja i Todorićevih par dionica…???? U stvari..niti nema
ništa drugo….sve ostalo- se ne računa, fakat.

New Report

Close