Crobexi blago oslabili

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2014. u 11:00
Foto: Tatjana Tadić

Ulagači se pripremaju za sezonu objave financijskih izvješća idućega tjedna.

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi blago oslabili, dok se ulagači pripremaju za sezonu objave financijskih izvješća idućega tjedna, a sudeći prema prvim objavama, rezultati domaćih kompanija neće biti poticajni. Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,36 posto, na 1.831 bod, a Crobex10 za 0,85 posto, na 1.040. Redovni promet dosegnuo je 61,55 milijuna kuna, što je otprilike 6,5 milijuna više nego tjedan ranije. „Protekli tjedan trgovanje na domaćoj burzi nije bilo previše uzbudljivo, što i ne čudi, s obzirom na sezonu ljetnih godišnjih odmora. Likvidnost je u prosjeku dnevno iznosila oko 12 milijuna kuna, što je više nego u tjednu ranije, dok su Crobexi završili u blagom minusu“, kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najveći promet bio je ostvaren dionicom HT-a, 10,8 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,65 posto, na 152,4 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, s 3,6 milijuna kuna prometa i porastom cijene za 1,39 posto, na 221 kunu. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, 3,45 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 4,65 posto, na 1.435 kuna. Ta kompanija je u petak izvijestila o padu neto dobiti u prvom polugodištu za 44 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 49,3 milijuna kuna, te padu prihoda od prodaje za 3 posto, na 656 milijuna kuna. U petak je poslovne rezultate objavila i Končar grupa, koja je u prvih šest mjeseci poslovala s ukupnim prihodima od 1,23 milijarde kuna, što je pad za 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i 50,5 milijuna kuna neto dobiti, što je pad od 13,4 posto.

Dionica Končara pojeftinila je prošloga tjedna 5,4 posto, na 680,55 kuna, uz 525.000 kuna prometa. Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Petrokemije, s padom cijene za 8,75 posto, na 40,15 kuna, nakon što je objavljeno da su u prvom krugu dokapitalizacije te kompanije, od ponuđenih 16,67 milijuna novih redovnih dionica, postojeći dioničari upisali i uplatili 434.733 dionica. Ujedno je najavljeno da će odluku o provođenju drugog kruga povećanja temeljnog kapitala donijeti Uprava tvrtke uz suglasnost Nadzornog odbora do 29. srpnja. Najveći rast cijene zabilježile su, pak, turističke kompanije – dionica Hotela Maestral tjedan je završila s dobitkom od 22 posto, a Hotela Imperial za 15 posto.

Znatan cjenovni dobitak, za gotovo 11 posto, ostvarila je i dionica Jadranskog naftovoda. „Investitori se idućega tjedna spremaju za vrhunac objave poslovnih izvješća domaćih kompanija za drugo tromjesečje, što će idućih dana pokretati domaće tržište. Ne očekujemo ohrabrujuće rezultate, kao što su pokazala i dosad objavljena izvješća, s obzirom da se recesija nastavlja šestu godinu zaredom. Crobex vjerojatno neće imati snage 'odlijepiti' se sa sadašnje razine“, zaključuje Mažurin. * HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close