Crobexi blago ojačali, u fokusu Ledo i Ina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2017. u 13:02
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Dionica Leda ponovno je najlikvidnija, s prometom od 2,76 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 23 posto, na 922 kune, pa je bila i najveća gubitnica.

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu oko podneva Crobexi su bili u plusu, ostvarujući blage dobitke drugi dan zaredom, pri čemu je najlikvidnija, ujedno i najveća gubitnica dionica Leda, a u fokusu investitora je i dionica Ine.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,27 posto, na 1.821 bodu, a Crobex10 za 0,17 posto, na 1.073 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,14 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego u isto doba prethodnog trgovinskog dana.

Dionica Leda ponovno je najlikvidnija, s prometom od 2,76 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 23 posto, na 922 kune, pa je bila i najveća gubitnica.

Analitičar iz investicijskog društva Credos Roman Rinkovec očekivao je da će danas biti zaustavljen dramatičan rast cijena dionica Agrokrovih kompanija.

"U fokusu investitora i dalje su Agrokorova izdanja, ponajviše Ledo. Dva dana cijene tih dionica dramatično su rasle, međutim u drugom dijelu jučerašnjeg trgovanja taj rast kod dionica Leda i Jamnice je posustao. Bit će još divljanja cijena tih dionica, no mislim da će danas njihov dramatični rast biti zaustavljen", izjavio je jutros Rinkovec.

Ostalim dionicama kompanija iz sastava Agrokora trguje se po modalitetu dražbe te će podaci o cijeni biti objavljeni kasnije tijekom dana.

Po likvidnosti se ističe i dionica Ine, s ostvarenih milijun kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,75 posto, na 3.350 kuna.

Po riječima ministra za zaštitu okoliša i energetiku Tomislava Ćorića, Vlada će u idućih nekoliko tjedana pokrenuti proces odabira konzultanta koji će državi pomoći oko procjene vrijednosti Ine, ali i pri odabiru strateškog partnera za tu kompaniju.

"Cilj Vlade je očuvati Inu kao vertikalno integriranu kompaniju, koja će prije svega ulagati u istraživanje, rafinerijski biznis. Obzirom na neke projekcije energetske budućnosti Europe, odnosno svijeta, mislimo da su da su to neki segmenti koji imaju budućnost, ali moraju biti znatno unaprijeđeni. Posljednjih godina Inine zalihe nafte i plina opadaju i postoji, barem iz naše perspektive, potencijal za njihovo povećavanje", rekao je Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Najveće dobitnice dionice su Đure Đaković grupe, sa skokom cijene za 6,2 posto, na 24 kune te Instituta IGH, za gotovo 6 posto, na 231 kunu.

Komentirajte prvi

New Report

Close