Crobexi bi mogli dosegnuti nove najviše razine u posljednjih 15 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. siječanj 2013. u 10:56
Ilustracija / Thinkstock

Poticajno bi na domaće ulagače mogao danas utjecati optimizam na svjetskim burzama, nakon podataka koji ukazuju na jačanje dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

Ponajviše zahvaljujući optimističnom raspoloženju na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi danas mogli dosegnuti nove najviše razine u posljednjih 15 mjeseci. Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 2 porast Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,82 posto, na 1.880 bodova, novu najvišu razinu od rujna 2011. godine. Crobex10 ojačao je, pak, 0,61 posto, na 1.054 boda, također najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci.Redovni promet dionicama iznosio je 16,4 milijuna kuna, što je za 3,4 milijuna više nego dan prije.

„Na domaćem tržištu još uvijek nije došlo do konsolidacije, iako je indeks porastao 8 posto od početka godine. Ipak, dosta je mješovita izvedba unutar Crobexa, neke dionice iz sastava tog indeksa nemaju tako dobru izvedbu, a neke snažno rastu. S obzirom na proteklih nekoliko dana i situaciju na inozemnim burzama, danas očekujem stagnaciju indeksa“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica Podravske banke.

Najveći promet, 4,5 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicama Valamar grupe, kojima je cijena porasla za 8,79 posto, na 99 kuna. Promet dionicama Petrokemije iznosio je 1,3 milijuna kuna, a nakon dva dana pada, cijena te dionice jučer je porasla za 2,08 posto, na 239,50 kuna. Pad cijene, za 0,28 posto, zabilježila je, pak, dionica HT-a, uz promet od 1,05 milijuna kuna.

Pozornost ulagača privukao je jučer i građevinski sektor, u kojemu su porasle cijene većine dionica, nakon što je Vlada prihvatila prijedlog koji bi trebao omogućiti dovršetak ugovorenih radova na postojećim gradilištima, odnosno 'odmrznuti' 12 projekata, koji su stali jer nisu imali osigurana sredstva niti potrebne dozvole, ili su prekinuti zbog problema građevinskih tvrtki koje su izvodile radove.

Poticajno bi na domaće ulagače mogao danas utjecati optimizam na svjetskim burzama, nakon podataka koji ukazuju na jačanje dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada i nekretnina, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica osjetno porasle, pa je S&P 500 indeks ojačao 0,5 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u pet godina, 1.480 bodova. Dow Jones porastao je, pak, 0,63, a Nasdaq indeks 0,59 posto. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon što je objavljeno da je rast kineskog gospodarstva u četvrtom tromjesečju ubrzao na 7,9 posto na godišnjoj razini, nakon 7,4-postotnog rasta u prethodnom kvartalu. To je prvo ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon sedam tromjesečja usporavanja. Zahvaljujući tome, na početku današnjeg trgovanja blago su porasle i cijene dionica na europskim burzama.

„Dosta dobri podaci iz američkog i kineskog gospodarstva potaknuli su rast najvećih svjetskih burzi, no vidjet ćemo kako će se situacija danas razvijati. Poslijepodne bi se ulagači na Wall Streetu mogli više fokusirati na kvartalne poslovne rezultate kompanija, a manje na makroekonomske podatke“, zaključuje Maja Bešević Vlajo.

Komentirajte prvi

New Report

Close