CROBEX u minusu, 
ali ne zbog uhićenja

Autor: Tomislav Pili , 16. listopad 2017. u 22:00
Foto: Filip Brala / Pixsell

Indeks Zagrebačke burze u ponedjeljak oslabio jedan posto.

Uhićenje članova bivše i sadašnje Agrokorove Uprave burza je popratila nešto značajnijim minusom CROBEX-a nego proteklih dana, no analitičari to više pripisuju “hlađenju” nakon prošlotjednog snažnog rasta nego šokiranošću investitora. Nakon 15 sati indeks Zagrebačke burze gubio je 0,84 posto i nalazio se na 1846 bodova. Gledano prema postotnom gubitku, radilo se o najvećem padu CROBEX-a u posljednjih gotovo mjesec dana.

Najveći minus Podravke

Međutim, domaći financijski analitičari misle kako policijska akcija nije uzrok ovom padu. “S obzirom na prošlotjedni porast tržišta od 2,7 posto, što je najbolja izvedba CROBEX-a u zadnjih osam mjeseci, ne iznenađuje blaga korekcija cijena početkom ovoga tjedna”, ocijenio je Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci. Valja naglasiti kako izravno povezanu reakciju i nije bilo moguće očekivati s obzirom da se dionicama kompanija iz sastava uzdrmanog koncerna ne trguje od sredine svibnja.

S druge strane, u ponedjeljak je gubitkom predvodila Podravka spustiviši se četiri posto dok ostali gubitnici nisu izravno povezani s Agrokorom, poput Uljanik plovidbe, Ericssona Nikole Tesle ili Tankerske Next Generation. Kako tumači Davor Špoljar, posljednja događanja u Agrokoru nemaju direktnog utjecaja na listana izdanja jer su sporni financijski izvještaji bili javno objavljeni i analizirani još prošlog tjedna, dok je trgovanje članicama koncerna još uvijek suspendirano.

Istovjetno mišljenje dijeli i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. “Dionice koje danas bilježe gubitak vrijednosti nisu izravno povezane s Agrokorom, stoga ne mislim da je današnji minus CROBEX-a uzrokovan događajima od jutros”, istaknula je Gažić. No, dodaje kako zasigurno cijela situacija oko Agrokora nema pozitivan utjecaj na domaće tržište kapitala.

Izbrisao dobitke

“Početkom godine CROBEX je bilježio rast od 12 posto, a nakon izbijanja krize oko Agrokora izbrisao je sve dobitke, trenutno je u minusu više od šest posto u odnosu na početak godine i sada smo jedina burza u regiji čiji je indeks u gubitku za ovu godinu”, navodi Gažić. Širi utjecaj na tržište stoga je moguće očekivati nakon što se ukine suspenzija trgovanja Agrokorovim burzovnim perjanicama. Naime, za očekivati je da će uhićenje Uprave poslužiti dijelu investitora kao dodatni motiv da sudskim tužbama zaštite svoja ulaganja.     

Komentirajte prvi

New Report

Close