Crobex skliznuo na najnižu razinu u 16 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2014. u 13:18
. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas skliznuo na najnižu razinu u 16 mjeseci, a promet je skroman jer nema domaćih vijesti koje bi potaknule ulagače, dok na svjetskim tržištima vlada loše raspoloženje zbog ukrajinske krize.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas skliznuo na najnižu razinu u 16 mjeseci, a promet je skroman jer nema domaćih vijesti koje bi potaknule ulagače, dok na svjetskim tržištima vlada loše raspoloženje zbog ukrajinske krize.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,3 posto, na 1.739 bodova, što je njegova najniža razina od kraja prosinca 2012. godine, kada je iznosio 1.738 bodova. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,15 posto, na 979 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 2 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Nema značajnijih vijesti koje bi mogla potaknuti ulagače, pa su Crobexi danas u minusu, dok je promet skroman, pa do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Najveći promet, oko 530 tisuća kuna, do podneva je ostvaren dionicom Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je oslabila 0,3 posto, na 1.615 kuna.

S prometom od oko 510 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, koja je pojeftinila 0,1 posto, na 165,43 kune.

Znatniji promet, oko 210 tisuća kuna, ostvaren je i dionicom Đuro Đaković Holdinga, a cijena joj je skliznula više od 5,5 posto, na 45,90 kuna.

Ni na svjetskim burzama ne vlada ništa bolje raspoloženje jer se ulagači plaše eskalacije krize u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti dale su proruskim separatistima, koji su zauzeli vladine zgrade u pojedinim gradovima u istočnom dijelu zemlje, rok do danas ujutro da polože oružje.

SAD prijeti proširenjem sankcija Rusiji, kao i Europska unija, o čemu će biti riječi na današnjoj sjednici njezinih ministara vanjskih poslova.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su oko podneva u minusu između 0,8 i 1 posto.

„Na europskim tržištima vlada slabo raspoloženje jer se ulagači plaše eskalacije sukoba između Ukrajine i Rusije. Na tržišta bi danas mogli utjecati i novi makroekonomski podaci, primjerice o industrijskoj proizvodnji u Europskoj uniji i maloprodaji u SAD-u“, zaključuje Ana Matić

Komentirajte prvi

New Report

Close