Crobex ponovno ispod razine od 1.800 bodova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2014. u 13:40
Thinkstock

U nedostatku poslovnih vijesti, na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas ponovno skliznuo ispod psihološki važne granice od 1.800 bodova, uz slab obujam trgovanja.

U nedostatku poslovnih vijesti, na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas ponovno skliznuo ispod psihološki važne granice od 1.800 bodova, uz slab obujam trgovanja.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,60 posto, na 1.794 boda, spustivši se nakon dva trgovinska dana ponovno ispod 1.800 bodova. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,68 posto, na 1.023 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 3 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Crobex indeksi danas su u minusu, uz vrlo slabu likvidnost, pri čemu su u fokusu investitora dionice HT-a, Vupika i Lošinjske plovidbe“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Jedina s milijunskim prometom do podneva je bila dionica HT-a. Cijena joj je blago oslabila, za 0,07 posto, na 146,89 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Vupika, s prometom od oko 560.000 kuna. Nakon prošlotjednog gubitka za više od 10 posto, jutros joj se cijena spustila dodatnih 0,77 posto, na 88 kuna.

Uprava Vupika krajem tjedna objavila je pozive za glavnu skupštinu, na kojima će se odlučivati o smanjenju temeljnog kapitala za 542 milijuna kuna radi pokrića gubitaka.

No, najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima danas je dionica Belja, s padom cijene za 4,4 posto, na 37 kuna, uz 137.000 kuna prometa.

Uprava te kompanije sazvala je glavnu skupštinu na kojoj će predložiti dioničarima smanjenje temeljnog kapitala za 493 milijuna kuna radi pokrića gubitaka.

S druge strane, među rijetkim dobitnicama danas se ističe dionica Lošinjske plovidbe holdinga, sa skokom cijene za više od 8 posto, na 154,8 kuna, uz promet od 277.000 kuna.

U nedostatku domaćih poslovnih vijesti, investitori će pratiti zbivanja na inozemnim burzama, dodaje Matić.

„Na europskim i azijskim burzama jutros prevladava uglavnom pozitivni sentiment zbog slabljenja bojazni ulagača u vezi zdravlja portugalskog bankarskog sustava. Danas su se fokusirali na objave poslovnih rezultata kompanija za drugo tromjesečje“, navodi Matić.

Oko podneva su pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili u plusu između 0,5 i 0,7 posto.

Ulagači na europskim burzama danas još očekuju podatke o industrijskoj proizvodnji u eurozoni, dok će sutra u njihovu fokusu biti izvješća o ZEW indeksu očekivanja investitora u Njemačkoj te maloprodaji u SAD-u.

Od domaćih makroekonomskih objava u srijedu se očekuje objava indeksa potrošačkih cijena u lipnju, zaključuje Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close