Crobex ojačao četvrti tjedan zaredom, uz slabu likvidnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. travanj 2015. u 10:46
Foto: Hina

Crobex indeks prošloga je tjedna na Zagrebačkoj burzi ojačao četvrti tjedan zaredom, no skromno i uz slabu likvidnost dok investitori čekaju početak objave poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje.

Crobex indeks prošloga je tjedna na Zagrebačkoj burzi ojačao četvrti tjedan zaredom, no skromno i uz slabu likvidnost dok investitori čekaju početak objave poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje.

Crobex indeks ojačao je protekloga tjedna za 0,04 posto, na 1.737 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,12 posto, na 1.013 bodova.

Redovni promet iznosio je 38,5 milijuna kuna, što je otprilike 14 milijuna manje nego tjedan dana prije. Ostvareno je i 9,6 milijuna kuna blok prometa, i to dionicama Arenaturista, u visini od 5,3 milijuna kuna, te Atlantic grupe, 4,3 milijuna kuna.

"Protekloga tjedna na domaćem tržištu indeksi su stagnirali uz vrlo nizak promet. Idućega tjedna očekuje se objave poslovnih rezultata za prvo tromjesečje", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Ponovio je i da i dalje ima negativni pogled na Crobex u kratkome roku. Naime, očekuje da će i ova sezona objave poslovnih rezultata pokazati kako su zarade i prihodi kompanija pod pritiskom. I tehnička slika tržišta i dalje je negativna jer su 20-dnevni i 50-dnevni pomični prosjeci Crobexa još uvijek ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka.

"Valuacijski gledano, u odnosu na ostale burze brzorastućih tržišta, Crobex je i dalje relativno skuplji", ocjenjuje Čićin-Šain.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, sa 4 milijuna kuna prometa. Cijena joj je stagnirala na 165,52 kune.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 3,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 1,9 posto, na 20,89 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, s prometom od 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1 posto, na 315 kuna.

Podravka je u utorak u Ljubljani potpisala ugovor o kupnji 51,55 posto dionica Žita za 30,03 milijuna kuna. U petak je, pak, sazvala glavnu skupštinu za 3. lipnja, na kojoj će dioničari odlučivati o dokapitalizaciji za 108 milijuna kuna reinvestiranjem dijela lanjske dobiti, i to putem podizanja nominalne vrijednosti dionice sa 200 na 220 kuna.

Također, odlučivat će i o postupku dokapitalizacije do 374 milijuna kuna izdavanjem do 1,7 milijuna novih dionica, u kojoj bi sudjelovali i radnici kroz organizirano radničko dioničarstvo.

Svrha povećanja temeljnog kapitala je financiranje proizvodne i tržišne ekspanzije Grupe Podravka kroz investicije u organski rast, odnosno ulaganje u proizvodne kapacitete te anorganski rast, tj. akvizicije, navodi se u pozivu.

Među likvidnijim izdanjima najveći skok cijene ostvarila je dionica RIZ Odašiljača, za 8,33 posto, na 130 kuna.

Znatnije je poskupila i dionica Badela 1862, za 7,32 posto, na 24 kune. Iz Badela u četvrtak nisu mogli komentirati postupak prikupljanja ponuda za strateško povezivanje, napominjući kako je sa svima koji su sudjelovali u postupku due diligencea potpisan ugovor o povjerljivosti.

Prema pisanju nekih medija, zainteresirani investitori – izraelski Tempo Beverages, makedonski Tikveš, češka Kofola i fond Nexus – završili su s postupkom dubinskog snimanja Badela. U Badelu očekuju ponude do 18. svibnja.

Prošloga su tjedna nešto veći cjenovni pad zabilježile dionice Hotela Maestral, za 14,6 posto, na 225 kuna, te Optima Telekoma, za 11,9 posto, na 1,85 kuna.

Prošloga je tjedna objavljeno i da će Uprava Slavonskog ZIF-a predložiti skupštini dioničara 1. lipnja isplatu dividende od 1,25 kuna te još 4,75 kuna po dionici zbog smanjenja rezervi. Dionica tog fonda poskupila je 0,66 posto, na 58,15 kuna.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close