Crobex na najvišoj razinu u više od 15 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 13:24
Foto: Thinkstock

Uz solidan promet, na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks do podneva blago porastao.

Uz solidan promet, na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks do podneva blago porastao, dosegnuvši najvišu razinu u više od 15 mjeseci, a u fokusu ulagača su dionice Valamar Adrije Holdinga i Podravke.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,21 posto, na 1.872 boda, što je njegova najviša razina od 27. svibnja 2013. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.884 boda. Crobex10 ojačao je, pak, 0,06 posto, na 1.064 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,2 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Današnje trgovanje započelo je živahno, blok transakcijama između institucionalnih investitora dionicama Valamar Adrije Holdinga i Podravke, koje su i najzaslužnije za današnji solidan promet, dok Crobexi uglavnom stagniraju“, kaže Irena Fištrek, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Fima vrijednosnice.

Dionicom Valamar Adrije Holdinga do podneva je ostvaren najveći promet, 2,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,22 posto, na 241,1 kunu, pa je među likvidnijim izdanjima bila i najveća dobitnica.

Milijunski promet, u visini od 1,3 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Podravke, a cijena joj je ojačala 0,8 posto, na 327,44 kune.

Znatnije se trgovalo i dionicom Luke Ploče, kojom je ostvareno 577.000 kuna prometa. Cijena joj je u blagom plusu, za 0,12 posto, na 538 kuna.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, čija je cijena porasla 2 posto, na 327 kuna.

„U fokusu je i dionica Adrisa nakon najave stjecanja većinskog udjela u dubrovačkom hotelu Hilton Imperial te najavom da je grupa zainteresirana za ulazak u nautički turizam kroz ACI, čiju je privatizaciju najavila Vlada“, navodi Fištrek.

Dionica ACI-ja poskupjela je 4,7 posto, na 6.500 kuna, uz 438.000 kuna prometa.

Općenito, dodaje Fištrek, u zadnjih nekoliko tjedana na tržištu se stvorilo nešto više likvidnosti.

„Veseli i jači interes malih ulagača, koji je postao primjetan najavom spajanja Rivijere, Valamara i Valamar Adria Holdinga, a najava daljnjih privatizacija u turističkom sektoru 'triggeri' su za stvaranje dodatnog interesa ulagača za tržište kapitala“, navodi Fištrek.

Od poslovnih vijesti, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ocijenio je danas da su uvjeti prodaje većinskog državnog udjela u Hotelima Maestral očito bili tržišno neprihvatljivi potencijalnim investitorima te da će se nakon detaljne analize najvjerojatnije pripremiti novi natječaj.

Nitko od potencijalno zainteresiranih 18 ponuđača u prvom krugu nije do 9. rujna dostavio obvezujuću ponudu, objavili su u petak iz Hotela Maestral. Cijena dionice te tvrtke u minusu je 3,6 posto, na 239,5 kuna.

Ipak, najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima danas je dionica Hotela Imperial, čija je cijena potonula gotovo 6 posto, na 395 kuna.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 205.000 kuna prometa, a cijena joj je blago ojačala, za 0,15 posto, na 157 kuna.

Zagrebačka burza danas je objavila da će se nakon završetka trgovanja 26. rujna izvršiti redovna revizija Crobexa10, na način da se u njegov sastav uključi dionica Končar Elektroindustrija. Tom dionicom do podneva nije bila ostvarena niti jedna transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close