Crobex izgubio sve dobitke od početka godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2015. u 10:13
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks oslabio drugi tjedan zaredom, izgubivši sve dobitke od početka godine, jer ni sa fundamentalnog ni sa tehničkog aspekta tržište nema poticaja.

Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks oslabio drugi tjedan zaredom, izgubivši sve dobitke od početka godine, jer ni sa fundamentalnog ni sa tehničkog aspekta tržište nema poticaja.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,53 posto, na 1.745 bodova, oslabivši drugi tjedan zaredom. Time je izgubio sve dobitke od početka godine.

Crobex10 ojačao je, pak, prošloga tjedna 0,34 posto, na 1.018 bodova, a od početka godine u plusu je 1 posto.

Redovni promet iznosio je 65,4 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego tjedan dana ranije.

U blok transakcijama ostvareno je još 184 milijuna kuna, pri čemu je najviše 153 milijuna ostvareno redovnom dionicom Adrisa, po cijeni od 388,63 kune, te povlaštenom Adrisa, gotovo 12 milijuna kuna po cijeni od 358,37 kuna po dionici.

Adris Grupa u utorak je ovlastila Interkapital za kupnju 481.000 redovnih i 340.000 povlaštenih dionica te grupe, što predstavlja po 5 posto njezinih izdanih dionica obje serije. U petak je proveden otkup 394.252 redovne i 11.686 povlaštenih dionica.

"Protekli tjedan Crobex indeks uglavnom je stagnirao, istopivši sve dobitke od početka godine jer ni sa tehničkog ni sa fundamentalnog aspekta i dalje ne postoji podrška za njegov rast", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Trgovanje je, ističe, bilo mirno nakon završetka sezone objava poslovnih rezultata.

Najlikvidnija je bila redovna dionica Adrisa, s prometom od 13,4 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 1,25 posto.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od gotovo 7 milijuna kuna i rastom cijene za 2,41 posto, na 163 kune.

Znatnije se trgovalo i povlaštenim izdanjem Adrisa, kojim je ostvareno 4,2 milijuna kuna, uz pad njezine cijene za 1,29 posto, na 351 kunu.

Protekloga tjedna poslovne rezultate za 2014. godinu objavila je i Atlantic Grupa, izvijestivši da su joj ukupni prihodi povećani 2,55 posto, a neto dobit za 7,24 posto. Profitabilnost promatrana kroz EBITDA maržu zadržana je na istoj razini, a zaduženost je smanjena. Također je osnažena i kapitalna pozicija, dok su za ovu godinu najavljene nove investicije.

Dionica Atlantica zabilježila je pad cijene za 1,5 posto, na 916 kuna, uz nešto više od tri milijuna kuna prometa.

Od korporativnih vijesti, vrlo je izvjesno da će Ina u travnju nastaviti proizvodnju u rafineriji Sisak, rečeno je Radničkom vijeću na sastanku s Upravom u petak. Ranije tijekom tjedna, pak, Ini je Ministarstvo gospodarstva oduzelo dozvolu za istraživanje na prostoru Drava.

Cijena dionice Ine u prošlom tjednu ojačala je 0,42 posto, na 3.600 kuna, uz 871.000 kuna prometa.

Najveći pad cijene među likvidnijim izdanjima zabilježile su dionice Đure Đaković Holdinga, za 12,3 posto, na 33,33 kuna.

Najveći rast cijene zabilježile su, pak, dionice Tankerske plovidbe, za 19 posto, na 676 kuna, i Sunčanog Hvara, za 14,5 posto, na 23,6 kuna.

Ni idućih dana ne očekuje se preokret na tržištu. "I dalje ne vidim poticaja za rast Crobexa, osim ako pristigne likvidnost izvana. Ni fundamentalno, ni tehnički, ni cjenovno Crobex nije atraktivan", zaključuje Čićin-Šain.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close