Crobex blago porastao nakon devet tjedana pada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2015. u 10:18
Thinkstock

Crobex indeks ojačao je protekloga tjedna blagih 0,02 posto, na 1.740 bodova, prekinuvši tako 9-tjedni negativni niz.

U proteklom blagdanskom tjednu na Zagrebačkoj je burzi, uz vrlo skroman obujam trgovanja, Crobex indeks blago ojačao, prekinuvši 9-tjedni negativni niz, dok je u prošloj godini zabilježio gubitak, što je posljedica dugotrajne recesije u hrvatskom gospodarstvu.

Crobex indeks ojačao je protekloga tjedna blagih 0,02 posto, na 1.740 bodova, prekinuvši tako 9-tjedni negativni niz. Crobex10 oslabio je, pak, 0,22 posto, na 1.000 bodova.

Redovni promet iznosio je svega 29 milijuna kuna, što je otprilike 30 milijuna manje nego u tjednu ranije.

"Protekloga, još jednog blagdanskoga tjedna, nije bilo značajnijih poslovnih vijesti, pa je u fokusu investitora na domaćem tržištu bio Adris i već ranije najavljeno restrukturiranje te grupe kroz moguću prodaju TDR-a. Crobexi su uglavnom stagnirali, uz skroman obujam trgovanja", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Povlaštenom dionicom Adrisa ostvaren je najveći promet, 8,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,57 posto, na 330,10 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 4,2 milijuna kuna, pri čemu joj se cijena spustila 2 posto, na 150 kuna.

Znatniji promet ostvaren je u MTP trgovanju dionicom Opeke, 2,4 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,6 posto, na 305 kuna.

Još je s dva izdanja ostvaren milijunski promet – Podravke, uz stagnaciju njezine cijene na 19,6 kuna, i Đure Đaković Holdinga, čija je cijena pala 2,4 posto, na 32,2 kune.

U vrlo mirnom trgovanju, najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je prošloga tjedna dionica Optima telekoma, sa skokom cijene za 9,34 posto, na 3,98 kuna.

Najveća je gubitnica, pak, bila dionica Maistre, s padom cijene za 5,2 posto, na 131,7 kuna.

Crobex u 2014. izgubio 2,7 posto

U cijeloj prošloj godini Crobex je oslabio 2,72 posto, dok je Crobex10 ojačao 1,24 posto.

"Ti podaci i nisu iznenađujući, s obzirom da je Crobex ogledalo gospodarstva, a ono je u najdužoj recesiji od svih europskih zemalja. Daleko najbolji godišnji rezultat među sektorima zabilježio je Crobexturist, s rastom od 79,09 posto, na 2.068 bodova. Turizam je ove godine, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, ostvario nove rekordne brojke i zadržao vrlo visoke stope profitabilnosti", kaže Obućina.

Smatra da se i u 2015. može očekivati sličan razvoj događaja, prvenstveno kroz nova najavljena ulaganja vodećih turističkih kompanija te daljnje okrupnjavanje kroz proces privatizacije državnih poduzeća, gdje se, s obzirom na stanje javnih financija, očekuje nešto brži razvoj događaja.

"Kada se promotri cijela godina, ističu se Valamar Riviera kao najpozitivnija i Petrokemija kao najnegativnija priča. U prvom slučaju provedeno je pripajanje tri glavne kompanije unutar grupe te kasnije nekoliko manjih, čime je nastala nova blue chip dionica tržišne kapitalizacije iznad dvije milijarde kuna i velikim free floatom, što je inače nedostatak većine domaćih dionica", ističe Obućina.

Uz napomenu da je nova dionica – Valamar Riviera rezultat pripajanja, njezina cijena skočila je u 2014. za 52,85 posto.

"S druge strane, dionica Petrokemije je zabilježila gubitak od 83,67 posto, uz novi neuspjeli pokušaj privatizacije, čime se nastavlja agonija ove tvrtke pod državnim upravljanjem", dodaje Obućina.

Općenito, u odnosu na najvažnija svjetska dionička tržišta, izvedba Zagrebačke burze u 2014. je podbacila.

Na Wall Streetu je u prošloj godini Dow Jones ojačao 7,5 posto, dok je S&P 500 skočio 11,4, a Nasdaq indeks 13,4 posto.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica godinu je završio s dobitkom od 3,9 posto. Pritom je njemački DAX porastao 2,7 posto, dok je francuski CAC godinu završio na gotovo istom mjestu na kojem je i ušao u 2014.

Londonski FTSE jedini je od vodećih europskih indeksa prošlu godinu završio s gubitkom, za 2,7 posto, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica energetskih i rudarskih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close