Croatia Airlines postigla najmanji polugodišnji gubitak još od 2014.

CA leti na 40 odredišta u 23 države /Marko Prpić/PIXSELL CA leti na 40 odredišta u 23 države /Marko Prpić/PIXSELL

Tvrtka je profitabilna samo u ljeto.

Na krilima višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta putnika u zračnom prijevozu u Hrvatskoj, i nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines ostvaruje sve bolje rezultate.

Tako su prvo polugodište, bez obzira na očekivani gubitak, završili s najboljim financijskim rezultatom u posljednje četiri godine. Naime, gubitak u poslovanju za navedeno razdoblje iznosio je 79,6 milijuna kuna, što je 16,4 milijuna kn ili 17% manji gubitak u odnosu na prvo polugodište 2017. iz kojeg je radi realnosti usporedbe izuzeta jednokratna stavka - djelomična prodaja slotova na zračnoj luci Heathrow u visini od 138,6 milijuna kuna. 

Iz CA ističu da je u kontekstu ostvarenog rezultata potrebno naglasiti negativne efekte cijene mlaznog goriva, što je trenutno najveći rizik poslovanja Croatia Airlinesa, a trošak goriva u prvom polugodištu 2018. veći je za 24,3 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2017. "Prometni učinci iskazuju nastavak rastućeg trenda. U prvih šest mjeseci 2018. je ostvaren nalet od 18.072 blok sata, a obavljena su 12.802 leta.

 

80 mil.

kuna iznosio je gubitak tvrtke u prvih šest mjeseci 2018.

Ukupno je prevezeno 949.007 putnika, što je 5% više u odnosu na isto razdoblje 2017., uz ostvareni putnički faktor popunjenosti (PLF) od 70,9% što je povećanje od 1,3 postotna boda. Istovremeno prihodi od putničkog prometa veći su za 9%, dok su ukupni operativni prihodi veći za 4% u odnosu na ostvarenje prvog polugodišta 2017.", kažu u Croatia Airlinesu.  U ljetnom redu letenja Croatia Airlines u redovitom međunarodnom prometu danas povezuje Hrvatsku s 40 odredišta u 23 europske države.

Tvrtka je početkom srpnja bilu u vrlo osjetljivoj situaciji jer su, zbog nemogućnosti postizanja sporazuma oko novog Kolektivnog ugovora, sindikati najavili generalni štraj, a što bi spustilo kompletnu flotu. Posredovanjem resornog ministarstva, a i samog premijera Andreja Plenkovića je štrajk odgođen za tri mjeseca te se nova kriza očekuje na jesen.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!