Cijene nafte i prekid vatre u Ukrajini potaknuli Wall Street

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2015. u 08:54
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, a pozitivno su na tržište utjecali i rast cijena nafte te dogovor o prekidu vatre u Ukrajini.

Dow Jones ojačao je 110 bodova ili 0,62 posto, na 17.972 boda, dok je S&P 500 porastao 0,96 posto, na 2.088 bodova, a Nasdaq indeks 1,18 posto, na 4.857 bodova.

Cijene dionica porasle su jučer u osam od 10 sektora S&P indeksa, a najviše u informatičkom sektoru, 1,6 posto. Pritom je najviše, 9,4 posto, skočila cijena dionice Cisco Systemsa, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o većoj zaradi i prihodima nego što su analitičari očekivali.

Snažno je, 1,3 posto, ojačao i S&P indeks energetskog sektora, jer su cijene nafte skočile gotovo 5 posto. To se zahvaljuje splašnjavanju geopolitičkih napetosti nakon dogovora o prekidu vatre u Ukrajini.

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske postigli su, naime, u četvrtak, u pregovorima u bjeloruskom Minsku dogovor o prekidu vatre i političkom rješenju krize u Ukrajini.

"Na tržištu vlada dobro raspoloženje zahvaljujući smanjenju geopolitičkih rizika, dok je rast cijena nafte pružio dodatnu podršku", kaže Michael Mullaney, direktor u tvrtki Fiduciary Trust.

Na smirivanje napetosti na tržištima utjecala je i vijest da je Grčka pristala razgovarati s tzv. 'trojkom' – predstavnicima EU-a, MMF-a i Europske središnje banke – kako bi se pronašli zajednički temelji za daljnji nastavak pregovora o rješavanju problema grčkih dugova.

Europska središnja banka (ECB) produžila je u međuvremenu financijsku pomoć grčkim bankama za tjedan dana kako bi se dobilo na vremenu za pregovore.

Grčka ne želi produžiti dogovor o 240 milijardi eura vrijednom programu međunarodne pomoći EU-a i MMF-a, koji istječe 28. veljače, zbog čega bi mogla ostati bez sredstava za isplatu dospjelih inozemnih dugova. Predstavnici Atene i eurozone o tome će raspravljati u ponedjeljak.

Zbog svega toga, jučer su u drugom planu ostale vijesti koje ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Prošloga je tjedna, naime, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao više nego što se očekivalo, dok je promet u trgovini na malo porastao samo 0,1 posto, manje nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo.

S druge strane, podršku tržištu pružila su kvartalna poslovna izvješća jer većina kompanija objavljuje bolje financijske rezultate nego što se očekivalo.

Dosad je kvartalna poslovna izvješća objavilo oko 76 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 71,4 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo, dok ih je 56,8 posto nadmašilo procjene o prihodima. No, procjene analitičara bile su niske, pa kompanijama nije bio veći problem nadmašiti ih.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 6.828 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,56 posto, na 10.919 bodova, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.726 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close