Cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2012. u 09:33
Ilustracija (EPA)

Među najvećim je dobitnicima jučer bio građevinski sektor.

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle jer ulagače ohrabruje dobar početak pregovora o američkom proračunu, pa se nadaju da će se izbjeći 'fiskalna litica'.
Dow Jones indeks ojačao je 1,65 posto, na 12.795 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,99 posto, na 1.386 bodova, a Nasdaq indeks 2,21 posto, na 2.916 bodova.

Cijene dionica na Wall Streetu porasle su drugi dan zaredom jer su od petka, kada je u Bijeloj kući održan prvi sastanak o proračunskim problemima, zaredale ohrabrujuće poruke republikanaca i demokrata da su spremni na kompromise. Stoga se ulagači nadaju da će se u Kongresu do kraja godine postići dogovor o proračunu kako bi se izbjegla 'fiskalna litica, automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanja poreza, koje bi moglo uvesti američko gospodarstvo u recesiju.

No, skok cijena dionica mogao bi biti privremen, s obzirom da smjer tržišta uvelike ovisi o daljnjem razvoju pregovora, među ostalim, i o povećanju poreza na kapitalne dobitke i dividende. Većina analitičara vjeruje da će se u Kongresu postići kompromis o proračunu, no pitanje je kakav i kada, a do dogovora se može očekivati nesigurno trgovanje. 

Među najvećim je dobitnicima jučer bio građevinski sektor, nakon neočekivano dobrih podataka o prodaji postojećih kuća u SAD-u i rasta povjerenja poduzetnika u tom sektoru. PHLX indeks građevinskog sektora skočio je 1,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,36 posto, na 5.737 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,49 posto, na 7.123 boda, a pariški CAC 2,93 posto, na 3.439 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close