Cijene dionica na Wall Streetu pale nakon tri dana rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 09:28
EPA

Cijena dionice Googlea potonula je jučer 8 posto, nakon što je taj internetski div izvijestio o slabijim kvartalnim prihodima i dobiti nego što se očekivalo.

U četvrtak su na Wall Streetu burzovni indeksi pali, nakon tri dana neprestanog rasta, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati tehnoloških kompanija i podaci o rastu nezaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones indeks oslabio je 0,06 posto, na 13.548 bodova, dok je S&P 500 pao 0,24 posto, na 1.457 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 3.072 boda. Cijena dionice Googlea potonula je jučer 8 posto, nakon što je taj internetski div izvijestio o slabijim kvartalnim prihodima i dobiti nego što se očekivalo. Kako je nastavljen i pad cijene IBM-a, koji je dan prije također razočarao poslovnim rezultatima, tehnološki sektor bio je jučer najveći gubitnik. S&P indeks tog sektora oslabio je 1,5 posto.

No, od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica porasle u njih sedam. Među najvećim dobitnicama bila je dionica Travelersa, čija je cijena skočila više od 3,5 posto, nakon što je ta osiguravajuća kuća izvijestila o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo. Iz istog je razloga dionica komunikacijske kompanije Verizon poskupila 2,4 posto. I Morgan Stanley izvijestio je o većoj kvartalnoj zaradi nego što se procjenjivalo, no s obzirom da su posljednjih dana cijene banaka znatno porasle, jučer je dionica Morgan Stanleya pojeftinila gotovo 4 posto.

U prethodan tri dana S&P 500 indeks porastao je 2,3 posto, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no kako oni ipak nisu baš sjajni, analitičari kažu da je 'hlađenje' tržišta očekivano.Tim više što makroekonomski podaci ne ulijevaju sigurnost. Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna porastao za 32.000, na 388.000, više nego što se očekivalo, što ukazuje na sporost oporavka tržišta rada.Nakon zatvaranja Wall Streeta, ulagače je razočarao i Microsoft. Zbog pada prodaje kompjutora s Windows operacijskim sustavom, najveći svjetski proizvođač softvera ostvario je u trećem tromjesečju manju dobit nego što se očekivalo. Cijena dionice Microsofta pala je više od 3 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 5.917 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 7.437 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 3.535 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close