Cijene azijskih dionica oslabile i deseti dan zaredom

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2018. u 22:00
Vrijednost kineskih dionica na šangajskoj i hongkonškoj burzi smanjena je za 0,3 posto/REUTERS

Ulagači se i dalje plaše eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine, a tenzije sve više jačaju.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale deseti dan zaredom, zaronivši na nove najniže razine u 14 mjeseci, jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u minusu 0,3 posto, oslabivši deseti dan zaredom.

Kina sprema sankcije
Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,4 posto. Pad MSCI indeksa na najniže razine od srpnja 2017. godine posljedica je jačanja tenzija između Washingtona i Pekinga, koje opterećuju tržišta već tjednima.  Kina je u utorak obavijestila Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) da kani uvesti sankcije u vrijednosti 7 milijardi dolara godišnje SAD-u jer Washington ne poštuje rješenje u sporu u vezi američkih dampinških carina.

 

0,3 posto

oslabilo je azijsko dioničko mjerilo u srijedu

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je, pak, novinarima da će SAD zadržati čvrsti stav prema Kini. Trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine jačaju od kada je prošloga tjedna istekao rok za javnu raspravu o prijedlogu predsjednika Trumpa da se uvedu carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

Dodatne carine
I dok se čeka odluka o tome, Trump je poručio i kako je spreman uvesti dodatne carine na kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara.

Dosad su SAD i Kina jedna drugoj nametnule uvozne carine na robu vrijednu 50 milijardi dolara, a Kina je najavila da će i na nove carine odgovoriti – carinama. Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez, pa tečajevi valuta ne osciliraju osjetnije. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kretao se prijepodne oko 95,13 bodova, dok je dan ranije iznosio 95,23 boda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close