Cijena Lyfta i dalje tone, dobio i prvu preporuku ‘prodati’

Autor: Tomislav Pili , 03. travanj 2019. u 22:01
Upitna teza o rastu potražnje za servisima za prijevoz/REUTERS

Analitičari Seaport Globala postavili ciljanu cijenu na 42 dolara.

Prvi burzovni dani Lyfta ne prolaze u skladu s velikim interesom ulagača u početnoj ponudi dionica, a kompanija je već dobila i prvu preporuku "prodati" od analitičara.

Cijena dionice prve velike tehnološke kompanije koja se ove godine uvrstila na burzu u utorak je dodatno pala ispod cijene iz IPO-a od 72 dolara.

Vrijednost Lyfta oslabila je u jednom trenutku 4,2 posto na 66,10 dolara da bi na kraju zaključila s minusom od 2,3 posto i cijenom od 67,41 dolar. No, cijena bi mogla ići i značajno niže, smatraju u Seaport Globalu.

Njihov analitičar Michael Ward postavio je ciljanu cijenu u godinu dana na 42 dolara te prvi od ukupno šest analitičara koji prate tu dionicu preporučuje prodaju, prenosi Reuters.

Ward sumnja u Lyftovu tezu kako će takvi servisi za prijevoz postati sve traženiji jer je posjedovanje automobila skupo i ekonomski neracionalno. Iako to nije sporno, smatra Ward, vlastiti automobil i dalje će u SAD-u biti primarno sredstvo prijevoza, a servisi poput Lyfta i Ubera mogu biti "zgodan nadomjestak". 

Od preostalih pet analitičara, dvojica preporuču kupnju, a ostali preporučuju držanje dionice. Tih pet analitičara u prosjeku očekuju da će Lyftovi prihodi u ovoj godini porasti 60 posto na 3,45 milijardi dolara.

Michael Ward očekuje prihode od 3,40 milijarde dolara. Prema napisima američkih medija, izostanak veće potražnje rezultat je i što su aktivistički fondovi koji ulažu u kompanije s održivim poslovanjem okrenuli leđa Lyftu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close