Cijena dionice Uljanika je najniže mogućih 90 kuna

Autor: Tin Bašić , 27. studeni 2012. u 22:01
Sudjelovanje u dokapitalizaciji brodogradilišta najavili su Adris, Croatia osiguranje, Tankerska i Uljanik plovidba/PIX

Investitori koji su se upisali u knjigu dionica moraju najkasnije u četvrtak do ponoći uplatiti novac, objavljeno je na burzi.

Nadzorni odbor Uljanika prihvatio je prijedlog Uprave i donio odluku o konačnoj cijeni dionica tog brodogradilišta u postupku dokapitalizacije pa će ona po komadu iznositi 90 kuna, objavljeno je u utorak na Zagrebačkoj burzi.

U obavijesti stoji i da je zadovoljen glavni uvjet dokapitalitacije tog brodogradilišta, a to je upis najmanje 1,1 milijun komada novih dionica, što čini trećinu izdanja pa postupak može ići dalje. Svi investitori koji su se u postupku koji je započeo 12. studenoga i trajao deset radnih dana upisali u knjigu dionica moraju najkasnije u četvrtak do ponoći uplatiti novac. Ne naprave li to u zadanome roku, predbilježbe za dionice smatrat će se nevažećima. Budući da je raspon cijene u prospektu novih dionica Uljanika bio između 90 i 100 kuna, a NO i Uprava su se odlučili za onu najmanju, postavlja se pitanje zašto se išlo na minimalan iznos. U obrazloženju koje je objavljeno na burzi stoji da "s obzirom na stanje knjige ponuda proizlazi da je cijena optimalna primjenom kriterija navedenih u prospektu".

Zbog takva komentara moglo bi se pretpostaviti da nije bilo prevelike "navale" investitora, no do zaključenja ovog broja nismo od Uljanika dobili odgovor je li to doista tako, koliko je ukupno upisano dionica te koji su ulagači sudjelovali. U obavijesti na ZSE stoji kako će točan iznos povećanja temeljnoga kapitala biti poznat u ponedjeljak. Dosad je jedino poznato da su sudjelovanje u dokapitalizaciji najavili Adris, Croatia osiguranje, Tankerska i Uljanik plovidba. Sve četiri kompanije na ZSE su objavile da kao ulagači sudjeluju u javnoj ponudi iako nitko od njih nije objavio koliko dionica planira upisati. Najmanji broj vrijednosnica koji je svaki investitor mogao kupiti u postupku dokapitalizacije bio je 5000 komada, što znači da je najmanji ulog po investitoru bio 450.000 kuna.Inače, brodogradilište je u prospektu javne ponude objavilo da će prikupiti najviše 301,9 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close