Carine više ne brinu, novac se vraća na burzu

Autor: Tomislav Pili , 11. srpanj 2018. u 06:56
Ulagači su shvatili da nakon uvođenja carina nije nastupio kraj svijeta, Foto: Reuters

Početak tjedna donio najviši dnevni skok američkih burzovnih indeksa u više od mjesec dana.

Očekujući bolje rezultate kompanija za drugo tromjesečje, američki burzovni indeksi već nekoliko dana primjetno rastu. U ponedjeljak je indeks Dow Jones skočio više od 300 bodova zaključivši trgovanje na 1,3 posto višoj vrijednosti od 24.776 bodova. Dow Jones, ali i S&P 500 koji je ojačao malo manje od jedan posto na 2784 bodova ostvarili su najveći dnevni rast u više od mjesec dana.

 

4,13posto

rasta bilježi S&P 500 za ovu godinu

Sueći po kretanju terminskih ugovora u utorak, rast se nastavlja. Skok cijena dionica ponajviše je rezultat rasta cijena dionica banaka. Naime, u ponedjeljak je najviše porastao S&P indeks financijskog sektora, 2,3 posto, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata banaka i kompanija. Ovoga će tjedna rezultate, među ostalim, objaviti financijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup, čime počinje ta sezona. No, osim banaka investitori očekuju i dobre rezulatte od ostalih sektora. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju bile 20,7 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju.

 

320bodova

bodova uvećao je svoju vrijednost Dow Jones u ponedjeljak

“Po svemu sudeći, predstoji nam sjajna sezona kvartalnih rezultata”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management. Rast zarada kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u. A zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

Zahvaljujući tome, zabrinutosti zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan. “Uoči petka zabrinutost je na tržištu bila velika, no nakon što su carine uvedene, a nije zbog toga nastupio kraj svijeta, novac se vraća na tržište”, kaže Hellwig. Osim u financijskom, snažno su jučer porasle cijene dionica u industrijskom, energetskom i potrošačkom sektoru, dok su se među rijetkim gubitnicima našli telekomunikacijski i komunalni sektor.

Komentari (1)
Pogledajte sve

tako i kod nas, ha ha ha vic dana

New Report

Close