Burzu više brine turizam i Agrokor nego tek 2% rasta

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2018. u 22:01
S burze ističu kako veza između gospodarskog rasta i prometa nije jednoznačna/Žarko Bašić/PIXSELL

Prognoze sugeriraju nastavak rasta kod trgovinskih partnera, pa izvoznici nemaju razloga za brigu.

Sporiji ekonomski rast ne zabrinjava Zagrebačku burzu, ali ni analitičare tržišta kapitala koji ističu kako će na ovogodišnju izvedbu veći utjecaj imati turistička sezona i razrješenje gordijskog čvora zvanog Agrokor.

Prošlotjedna objava da je domaći BDP u četvrtom tromjesečju porastao i 14. uzastopni kvartal, ali značajno manjih dva posto u odnosu na 3,3 posto u prethodnom kvartalu mnoge je neugodno iznenadila. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže kako usprkos činjenici da su podaci ukazali na usporavanje gospodarskog rasta, valja se prisjetiti da se još uvijek nalazimo u području rasta, što je svakako dobro okruženje za poslovanje kompanija uvrštenih na Zagrebačku burzu.

"Veza između gospodarskog rasta i prometa na Zagrebačkoj burzi nije jednoznačna, no svakako gospodarski rast u kombinaciji s drugim faktorima utječe pozitivno na burzovno ozračje. Slijedom navedenog, ne očekujemo negativni utjecaj", istaknula je Gažić. Ersteov analitičar Davor Špoljar pojašnjava kako je rast usporio zbog slabijeg rasta investicija, ali u prvom redu zbog nepovoljne izvedbe uvoza i izvoza u segmentu usluga.

"Međutim, segment roba i dalje bilježi rast izvoza, koji iako usporen, iznosi solidnih 5,4 posto, te će njegovo kretanje u budućnosti odrediti rezultate domaćih izvoznika. Taj je izvoz roba uvelike pod utjecajem ekonomskih kretanja kod naših glavnih trgovinskih partnera, primarno investicija i potrošnje", kaže Špoljar. Kako trenutne prognoze sugeriraju nastavak ekonomskog rasta kod trgovinskih partnera, Špoljar ne vjeruje da će doći do dramatičnih poremećaja kod izvozno orijentiranih kompanija.

"Izvoznici usluga, među kojima glavninu čine hotelijeri, većinu svog rezultata ostvaruju u glavnoj sezoni, pa će izvedbe njihovih dionica ovisiti o uspješnosti turističke sezone. Zato će se pažljivo osluškivati prvi signali o rezervacijama smještajnih kapaciteta, dolascima i noćenjima. Uz navedeno, za domaće tržište kapitala svakako će važan događaj biti rješavanje situacije u Agrokoru", naglasio je Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close