Burzovni promet lani pao na razine s početka stoljeća

Autor: Tomislav Pili , 10. siječanj 2019. u 22:01
Činimo velike napore na povratku povjerenja ulagača, poruka je Ivane Gažić/Žarko Bašić/PIXSELL

Na ZSE-u ocjenjuju da je tržište ušlo u pozitivan sentiment tek pred kraj prošle godine.

Iza Zagrebačke burze (ZSE) druga je uzastopna godina pada prometa koji se spustio na razine s početka stoljeća.

Kako stoji u godišnjem izvješću objavljenom u četvrtak, ukupan promet lani je dosegao 2,85 milijardi kuna što je 22 posto niže nego 2017. godine. Međutim, ovako nizak promet nije zabilježen još od 2001. godine kada je na Zagrebačkoj burzi protrgovano vrijednosnicama za 1,7 milijardi kuna. No, te je godine u Hrvatskoj postojalo još jedno tržište kapitala, Varaždinska burza. Dionicama je prošle godine protrgovano za 1,57 milijardi kuna što je 40 posto niže nego u 2017. godini.

Uprava burze u izvješću tumači kako optimistični početak godine i pozitivni trend iz posljednjeg kvartala ipak nije bio dovoljan da ukupno gledajući trgovinska statistika bude bolja od prethodne godine.  "Dok je ukupni promet u siječnju bio je 44,4 posto bolji nego posljednjeg mjeseca 2017. godine, a rasla je i tržišna kapitalizacija te vrijednost indeksa, u veljači je ponovno obustavljeno trgovanje dionicama iz sastava Agrokora te je nastavak godine obilježilo uglavnom negativno raspoloženje ulagatelja", stoji u izvješću.

 

40 posto

ukupnog prometa odradilo je 10 dionica

Na ZSE-u ocjenjuju da je tržište ušlo u pozitivan sentiment tek pred kraj godine. Što se tiče prometa obveznicama od 686,5 milijuna kuna, on je bio također 40 posto niži. Tržišna kapitalizacija obveznica rasla je tri posto, no ukupna vrijednost dionica pala je četiri posto na 132,7 milijardi kuna. Indeksi su godinu zaključili uglavnom negativnim rezultatom: CROBEX i CROBEX10 korigirani su oko pet posto, no CROBEXtr, koji uračunava i dividende, s korekcijom od 2,8 posto svjedoči da ukupni prinos na dionice sastavnice indeksa godina ipak nije bio tako loš, stoji u izvješću.

Likvidnost je bila uglavnom koncentrirana u manjem broju dionica te je 10 dionica s najvećim prometom zaslužno za 40-ak posto ukupnog prometa, pri čemu je najviše trgovano dionicom Valamar Riviere koja je prikupila više od 273 milijuna kuna.

 

22 posto

manji promet imao je lani ZSE u odnosu na 2017. godine

  "Uzevši u obzir činjenicu da je na gotovo svim svjetskim tržištima 2018. bila izuzetno izazovna, a većina ih je godinu zaključila minusom, a neki značajni europski burzovni indeksi bilježili su i dvoznamenkast godišnji gubitak, domaće tržište kapitala ipak može biti relativno zadovoljno izvedbom u godini iza nas", navodi se u izvješću. Što se tiče ove godine, predsjednica Uprave Ivana Gažić kaže kako je ona "uvijek optimist". "Činimo velike napore na povratku povjerenja ulagača i nadamo se novim uvrštenjima", kaže Gažić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close