Burzom u Frankfurtu vladaju ‘bikovi’ na staklenim nogama

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2016. u 14:58
Oporavku su doprinijele najveće sastavnice/Reuters

Analitičari smatraju da je isključivi razlog rastu dividendni prinos, a ne poboljšanje poslovanja.

Unatoč blagom padu u srijedu od 0,3 posto, njemački DAX prvi je  među vodećim burzovnim indeksima eurozone zakoračio u "bikovsko tržište", no analitičari sumnjaju da je njegov rast rezultat promjene raspoloženja ulagača. Sa skokom od 2,5 posto na 10.692 boda u utorak DAX je ojačao ukupno 22 posto u odnosu na dno postignuto 11. veljače od 8752 boda.

 

210mlrd.

eura uvećala se vrijednost njemačkih dionica u posljednjih šest mjeseci

Podsjetimo, rast iznad 20 posto označava ulazak u "bikovsko tržište". Tako su u svega šest mjeseci njemačke dionice vratile 210 milijardi eura vrijednosti. Makroekonomski gledano, skoku su "kumovale" više cijene nafte, optimističnija viđenja globalnog rasta te nešto bolja izvješća od očekivanja. Oporavku su najviše doprinijele DAX-ove najveće sastavnice. Tako je industrijski div ThyssenKrupp skočio 69 posto zahvaljujući oporavku cijena sirovina, ali i špekulacija o spajanju s indijskim proizvođačem čelika Tata Steel.

Adidasova dionica poskupjela je 67 posto nakon što je kompanija samo u ovoj godini četiri puta unaprijedila očekivanja o godišnjoj dobiti. Automobilske perjanice, Volkswagen i BMW, uvećale su svoju vrijednost za trećinu, odnosno za petinu. Međutim, u odnosu na povijesni vrhunac postignut 10. travnja prošle godine od 12.374 bodova, DAX je i dalje u minusu 14 posto. S druge strane, američki indeksi upravo su na novim rekordnim razinama.

 

2,9posto

iznosi dividendni prinos njemačkih dionica, po nekima jedini razlog rasta cijena

"Tehnički gledano, ušli smo u bikovsko tržište, ali smatram da mnogo investitora još nije bikovski raspoloženo", kaže za Bloomberg Guillermo Hernandez Sampere, voditelj trgovanja u MPPM EK. Dio analitičara nije siguran da li je rast njemačkih dionica održiv, tim više jer prognoze govore da će zarade njemačkih kompanija unutar DAX-a ove godine pasti za gotovo pet posto. Daniel Weston glavni investicijski direktor u minhenskom Aimed Capitalu, smatra da je glavni pokretač rasta dividendni prinos od prosječnih 2,9 posto. "To je jedini razlog zašto smo ušli u bikovsko tržište. To nije rast koji podržava takvo tržište", ističe Weston.

Komentirajte prvi

New Report

Close