Soros: Čeka nas kriza kao ona iz 2008.

Autor: Tomislav Pili , 08. siječanj 2016. u 09:51
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/PIXSELL

Globalne dionice u četvrtak opet snažno pale.

Burze širom svijeta snažno su potonule u četvrtak nakon još jednog zaustavljanja trgovine u Šangaju zbog panične rasprodaje tamošnjih investitora. Indeks Šangajske burze srezan je za dodatnih 7,3 posto, a o razmjerima kaosa na kineskom tržištu govori i podatak da je trgovanje zaustavljeno 29 minuta nakon otvaranja.

Razlog padu burze inozemni analitičari nalaze u još jednoj devalvaciji juana koju je na opće iznenađenje tržišta objavila kineska središnja banka. Tečaj juana postavljen je na najnižu razinu od ožujka 2011. godine, navodi Reuters. Šok se iz Kine proširio i na ostatak svijeta. Europske su burze odmah po otvaranju snažno zagazile u crveno područje, a prednjačio je njemački DAX s padom od 3,5 posto. Ipak, poslijepodne se Europa malo oporavila, pa je DAX oko 16 sati gubio 2,7 posto i dohvatio je 9938 bodova dok su pariški CAC i londonski FTSE gubili malo više od dva posto. Američki indeksi istovremeno su gubili dosta manjih oko jedan posto.

Uz kineske brige, investitore je prestravio i snažan pad cijena nafte. Tako je barel Brent nafte prijepodne pao pet posto ispod 33 dolara. Ovaj ubojiti koktel pada cijena dionica i nafte nagnao je čuvenog investitora Georgea Sorosa da u četvrtak iz Šri Lanke upozori ulagače da se kriza vraća na globalna tržišta. “Kada gledam financijska tržišta vidim ozbiljne izazove koji me podsjećaju na krizu koju smo imali 2008. godine”, izjavio je Soros. Dodao je kako Kina traži novi model rasta, a devalviranje juana prenosi probleme na ostatak svijeta.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne kao ona iz 2008., nego još gora. Igra je gotova!

maa, tjera vodu na svoj mlin…

mi ćemo tada imati 2 desetljeća kontinuiteta

New Report

Close