Burze u euforiji prate novu igru živaca Atene i Bruxellesa

Autor: Tomislav Pili , 22. lipanj 2015. u 22:01
Šef Euroskupine Jeroen Dijsselbloem dogovor očekuje krajem tjedna/REUTERS

Unatoč opreznim izjavama dužnosnika, europske burze u ponedjeljak jurnule.

Uzrečica da "nada umire posljednja" kao da je stvorena za Grčku pred odlučujuće pregovore.

U ponedjeljak prijepodne svjetske burze razgalila je vijest da je Atena odlučila malo olabaviti svoja stajališta te da je premijer Aleksis Cipras ponudio Europskoj komisiji prijedlog koji je u Bruxellesu ocijenjen kao dobar temelj za konačni dogovor o financijskoj pomoći. Iako je javnosti ostalo nepoznato što je to Grčka ponudila, to nije spriječilo njemački DAX da po otvaranju trgovanja jurne sve do 11.380 bodova ojačavši preko tri posto. No, kako je dan odmicao, tako se topio i optimizam europskih dužnosnika pred sastanak ministara financija eurozone.

 

3,5posto

skočio je njemački indeks DAX oko 16.30 sati

"Ne gajim puno nade u postizanje sporazuma u ponedjeljak", rekao je Finac Alexander Stubb prije sastanka Euroskupine, nakon kojeg je uslijedio summit šefova država i vlada 19 zemalja eurozone u ponedjeljak navečer u Bruxellesu. Irski ministar financija Michael Noonan je rekao da su njegova očekivanja mala i objasnio da priprema nije bila savršena te je ocijenio da bi se ministri mogli ponovo sastati u četvrtak, prije novog summita 28 članica u Bruxellesu. I španjolski ministar financija Luis Guindos je ocijenio "nemogućim" postizanje sporazum u ponedjeljak i naglasio da preostaje još malo vremena.

Oprezne poruke popratili su i ulagači, pa je DAX nakon podneva malo oslabio. Ipak, rast od 2,5 posto ipak je bio donekle u neskladu s porukama europskih dužnosnika. Po završetku sastanka ministara, predsjednik Euroskupine Jeroen Dijsselbloem izjavio je kako je dogovor možda moguće postići tijekom ovog tjedna. Grčki prijedlog nije bio dovoljan da osigura dogovor već u ponedjeljak. No, DAX je tada opet skočio preko tri posto. Dok igra živaca i dalje traje, grčke banke pod opsadom su štediša. Američka banka JP Morgan procjenjuje da se tijekom prošlog tjedna iz banaka odlilo dodatnih šest milijardi eura depozita. Od početka godine štediše su podigle 44 milijardi eura, govore procjene. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

tresla se brda…

New Report

Close