Burze tržišta u nastajanju 2018. otvorile optimistično

Autor: Ana Blašković , 03. siječanj 2018. u 07:42
Na tržišta u nastajanju prošle se godine slilo 72 milijarde dolara/FOTOLIA

Optimizam podgrijava rast globalnog gospodarstva te najave blagog zatezanja monetarne politike.

Burzovnu trgovinu prvi radni dan u 2018. tržišta u nastajanju otvorila su optimistično.

Razloga za bikovski sentiment ima poprilično: dobici iz 2017., koja će se pamtiti kao jedna od rekordno dobrih godina, nastavljaju se zahvaljujući očekivanjima o rastu globalnog gospodarstva te prognozama blagog zatezanja monetarne politike središnjih banaka u razvijenim zemljama.  

 

5,4 milijuna

kuna iznosio je promet prvog trgovinskog dana na ZSE

Rekordna godina
MSCI Emerging indeks porastao je 1,2 posto sredinom dana u Londonu nakon čak 35 posto prošle godine. Usporedbe radi, MSCI World Index, koji prati dionice velikih i srednjih kompanija u razvijenim zemljama, rastao je dvostruko sporijim tempom.  Za razliku od prosjeka tržišta u nastajanju, prvi radni dan u 2018. Zagrebačka burza otvorila je u crvenom uz skromne volumene trgovanja od 5,4 milijuna kuna.

Dionički indeks Crobex izgubio je na vrijednosti 0,2 posto spustivši se na 1839,22 boda, dok je Crobex10 pao 0,35 posto na 1073,04 boda. Iako nijedna dionica nije prešla milijunski prag prometa, najviše mu se približila dionica Končara s 940.000 kuna prometa te Ledo s 601.000 kuna. Najveći skok cijene zabilježila je Jamnica (42,8%), dok je padom cijene na predvodio Institut IGH (6,8%).

Slile se milijarde
Na tržišta u nastajanju prošle se godine slilo 72 milijarde dolara iz investicijskih fondova i ETF-ova, oko 6,5 posto ukupnog novca pod upravljanjem što je 2,5 puta više nego li su iskusila razvijena tržišta, piše Bloomberg. Osim Kine koja je porasla više od očekivanja, entuzijazmu su doprinijele politike središnjih banaka, posebice Federalnih rezervi. FED je tri puta u prošloj godini podizao kamatnjak, a tržišta očekuju sličnu dinamiku i tijekom 2018., a njegovo sporo  podizanje znači i sporiji odljev kapitala s tržišta u nastajanju na ona razvijena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close