Burze pred najvećim mjesečnim padom u četiri godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2015. u 12:28
Foto: BigPictures/PIXSELL

Loše raspoloženje na europskim burzama posljedica je daljnjeg pada cijena kineskih dionica, koje su jutros skliznule oko 1 posto.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica ponovno pod pritiskom zbog nestabilnosti kineskih tržišta, a kako su u kolovozu oštro pali, njemačkom DAX i francuskom CAC indeksu prijeti najveći mjesečni gubitak u posljednje četiri godine.

Frankfurtski DAX indeks bio je oko podneva u minusu 1,20 posto, na 10.175 bodova, a pariški CAC 1,10 posto, na 4.624 boda. U Londonu se zbog praznika danas ne radi.

Loše raspoloženje na europskim burzama posljedica je daljnjeg pada cijena kineskih dionica, koje su jutros skliznule oko 1 posto.

Time je nastavljen pritisak na indekse u Šangaju koji, uz povremene prekide, traje od polovice lipnja. Od tada su kineski burzovni indeksi izgubili više od 40 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od naglog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Zbog toga se s nestrpljenjem čekaju novi makroekonomski pokazatelji. U utorak će biti objavljeno izvješće o proizvodnim aktivnostima u Kini, a analitičari procjenjuju da će taj indeks pasti na najnižu razinu u tri godine.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i niz izvješća iz američkog gospodarstva, koja će pokazati ubrzava li se rast najveće svjetske ekonomije i ima li prostora za povećanje kamata Feda.

Ulagači su se nadali da će zbog potresa na svjetskim financijskim tržištima američka središnja banka odgoditi povećanje kamata za kraj ove ili početak iduće godine.

Međutim, u petak je nekoliko dužnosnika Feda poručilo da je, unatoč rizicima zbog potresa na financijskim tržištima, moguće povećanje kamata već u rujnu, ako se situacija na tržištima smiri do sjednice čelnika središnja banke polovicom mjeseca.

"Previranja na tržištima nastavit će se još neko vrijeme. Kina je pokretač toga, no pravi razlog rasprodaje je nervoza zbog kamata u SAD-u. Čini se da je razdoblje jeftinog novca na tržištima dionica pri kraju", kaže koen De Leus, ekonomist u tvrtki KBC.

Nakon burnog trgovanja posljednjih tjedana zbog devalvacije kineske valute i oštrog pada cijena kineskih dionica, što je uzdrmalo sva svjetska tržišta, francuskom CAC i njemačkom DAX indeksu prijeti mjesečni pad od oko 9 posto, najveći u posljednje četiri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close