Burze ponovno u minusu, nitko ne zna gdje je dno

Autor: Ana Blašković , 01. rujan 2015. u 22:01
Čak 14 od 18 tržišta u Europi izgubilo je više od 10 posto vrijednosti od rekorda ove godine/FOTOLIA

Glavni izvor zabrinutosti i dalje je Kina čija ekonomija usporava, no usporavaju i Europa, a i globalni rast.

Globalna financijska tržišta redom su se crvenila i utorak. Dow Jones Industrial Average, S&P 500, FTSE 100, Nikkei 225, DAX, svi do jednog važnijeg indeksa su u minusu.

U trenutku pisanja ovog teksta u rano poslijepodne u utorak gubici se kreću u rasponu od 0,69 posto (Dow Jones) do 3,84 (Nikkei). U padu je i dionički indeks domaćeg tržišta kapitala Crobex za pola postotnog boda, kao i blue chip Crobex10. Zaron europskih dionica dosegnuo je najveću mjesečnu vrijednost od 2011. i zasad ne pokazuje znakove da bi mogao usporiti. "Čini se da je prisutno blago usporavanje industrije u Aziji", rekao je za Bloomberg Dirk Thiels iz KBC Managementa.

 

19posto

izgubio je indeks DAX od rekorda u travnju

"Još uvijek se pokušava procijeniti kakav će to efekt donijeti ostatku svijeta, a neće biti malen. Trenutno se ne može reći gdje je dno tržišta. Svi smo malo zabrinuti", kaže Thiels. Pad cijene sirovina i opravak eura nagnali su banku Morgan Stanley da sreže očekivanja o rastu dobiti europskih kompanija. Po novom banka prognozira stagnaciju dobiti ove godine prije nego što porastu sedam posto iduće te 10 posto u 2017. godini. Cijene njemačkih, francuskih, španjolskih i britanskih dionica bile su među najvećim gubitnicima.

Njemački DAX izgubio 19 posto od rekorda u travnju, a 14 od 18 tržišta u Europi izgubilo je više od 10 posto od svojih ovogodišnjih rekorda. Glavni izvor zabrinutosti i dalje je Kina čija ekonomija, druga u svijetu, pokazuje znakove usporavanja, a tamošnje banke pojačano kvarenje portfelja. Kineski PMI indeks pao je na 49,7, najnižu razinu od kolovoza 2012. Usporava i Europa s padom PMI indeksa u kolovozu na 52,5. Posebnu zabrinutost izazvala je vijest o snažnom padu izvoza Južne Koreje za 14,7 posto koja se kao proizvođač  automobila, elektronike i petrokemijskih proizvoda smatra vjesnikom globalnog rasta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close