Burze očekuju 21% rasta profitabilnosti

Foto: Reuters Foto: Reuters

Investitori čekaju rezultate za drugi kvartal.

Iako investitori očekuju rast profitabilnosti kompanija uoči sezone objave rezultata za drugo tromjesečje, europske burze u ponedjeljak je pritisnula zabrinutost zbog podatka o usporavanju kineskog gospodarstva. Uslijed utjecaja trgovinskih napetosti i uvođenja carina između SAD-a i Kine, rast drugog najvećeg svjetskog gospodarstva usporio je u drugom tromjesečju sa 6,8 posto na 6,7 posto. Iako je smanjenje vrlo malo, to je bilo dovoljno da “rastopi” optimizam europskih investitora. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je nakon 15 sati u minusu od 0,23 posto, čime je prekinut dvodnevni pozitivan niz.

Prolazni bljesak pesimizma

Londonski FTSE indeks oslabio je istovremeno 0,9 posto, na 7593 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao tek 0,08 posto, na 12.550 boda. Pariški CAC također je bilježio gubitak od 0,3 posto, na 5415 bodova. No, analitičari smatraju kako je kretanje burzi u ponedjeljak tek prolazni “bljesak pesimizma” uoči - svi se nadaju - odličnih poslovnih rezultata, kako u Europi, tako i u SAD-u. “Unatoč svoj toj buci oko Kine i Trumpa, pravu sliku makroekonomskog stanja dobit ćemo od menadžmenta kompanija. Smatram da će na tome biti fokus u sljedeća dva do tri tjedna”, izjavio je za Reuters Ian Williams, analitičar Peel Hunta. Što se tiče američkog tržišta, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zahvaljujući stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u. Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

Iz tog je razloga na Wall Streetu Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,3 posto, na 25.019 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 2801 bod, najvišu razinu od 1. veljače, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 7.825 bodova. Doduše, sezona objave financijskih izvješća nije baš najbolje počela jer su dvije od tri velike američke banke - Wells Fargo, JPMorgan Chase i Citogroup - izvijestile o slabijim rezultatima nego što se očekivalo.

Pad u drugi plan

“Unatoč razočaranju rezultatima banaka, koje i dalje zaostaju za rastom drugih sektora, ulagači su optimistični u vezi sezone objava poslovnih rezultata”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities. Zahvaljujući tom optimizmu, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan, premda je Washington polovicom tjedna objavio da kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.

Tako vlada predsjednika Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su 6. srpnja uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim mjerama. Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez ikakvog rezultata.

Prošloga četvrtka je američki ministar financija Steven Mnuchin kazao da bi SAD i Kina mogle ponovno otvoriti pregovore, ali samo ako je Peking spreman uložiti ozbiljne napore u provođenje strukturnih promjena. “Na tržištu je postignut konsenzus da će se pregovori nastaviti i da će SAD i Kina postići nekakav dogovor”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve