Burze nadomak rekorda, dolar stabilan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2018. u 09:07
Foto: Thinkstock

Na većini burzi indeksi su u plusu, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Na azijskim su burzama i u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon snažnog skoka prošloga tjedna, jer jačanje svjetskog gospodarstva, uz nisku inflaciju, potiče sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,1 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 3,1 posto.

Dosegnuo je 588 bodova, pa je samo tri boda udaljen od najviše razine u povijesti, dosegnute u studenom 2007. godine.

Na većini burzi indeksi su u plusu, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje jer su prošloga tjedna na Wall Streetu svi najvažniji indeksi porasli više od 2 posto i dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

To se zahvaljuje jačanju najvećih svjetskih gospodarstava, dok je inflacija i dalje niska, pa središnje banke ne moraju žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

"Sinkronizirani rast globalnog gospodarstva poticao je prošle godine zarade kompanija i tržišta dionica, a u 2018. godinu globalno je gospodarstvo ušlo s punim gasom", pišu analitičari Bank of America Merrill Lynch u bilješci klijentima.

Očekuju da će u ovoj godini rast svjetskog gospodarstva biti veći od 4 posto.

Ovoga tjedna počinje i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za otprilike 10 posto na godišnjoj razini.

Pozitivno na tržišta utječe i nastavak rasta cijena nafte koje su dosegnule nove najviše razine od polovice 2015. godine.

Nakon što je lani porasla oko 17 posto, prošloga je tjedna cijena barela na londonskom tržištu porasla 1,5 posto. Jutros je, pak, nadodala daljnjih 12 centi, pa je dosegnula 67,75 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizirao nakon što je nekoliko tjedana bio pod pritiskom zbog toga što se procjenjuje da američki Fed neće više biti jedina velika središnja banka u svijetu koja zaoštrava monetarnu politiku.

Jutros je na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 posto, na 92,05 bodova.

Pritom je tečaj američke valute prema japanskoj dosegnuo 113,15 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,95 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,2030 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close