Burzama u Europi ne pomažu najlošiji rezultati u tri godine

Autor: Tomislav Pili , 13. studeni 2018. u 22:00
Sentimentu nije pripomogla ni oštra globalna rasprodaja/REUTERS

U poslovnim izvješćima za treće tromjesečje nedostaje vrlo dobrih rezultata, ocjenjuju analitičari.

Europske burze u utorak su se blago “zazelenjele”, no objavljeni rezultati kompanija ne daju razloga investitorima za preveliki optimizam. Prema podacima Reutersa, poslovni rezultati europskih kompanija za treće tromjesečje najlošiji su u posljednje tri godine.

Podaci Refinitiva pokazuju da analitičari očekuju da su zarade kompanija iz sastava indeksa STOXX 600 u proteklom tromjesečju rasle 15,8 posto na godišnjoj razini. Za cijelu ovu godinu zarade europskih kompanija trebale bi rasti 8,4 posto, značajno manje od lanjskih 12,2 posto.

“Najvažniji razlog osjećaja da su izvješća za treće tromjesečje slabija od uobičajenog jest nedostatak vrlo dobrih rezultata, a ne pojava značajno velikih podbačaja”, smatraju analitičari Morgan Stanleyja.

 

6,8 posto

minusa za ovu godinu bilježi indeksi 600 najvećih europskih kompanija

Dobar dio investitora nadao se da će dobra financijska izvješća pomoći u ublažavanju zabrinutosti zbog političkih i makroekonomskih izazova, poput sukoba talijanske vlade i Europske komisije oko proračuna te britanskih napora u pregovorima oko sporazuma za Brexit.

Međutim, STOXX 600 indeks za ovu godinu bilježi minus od 6,8 posto i na putu je najlošijeg rezultata od 2011. godine.

Sentimentu na europskim burzama svakako nije pomogla ni oštra rasprodaja dionica koja je zahvatila globalna tržišta na početku sezone objava izvješća.

Međutim, “stari kontinent” bi iduće godine trebao biti u prednosti u odnosu na SAD jer će europske kompanije imati snažniji rast zarada, smatraju analitičari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close