‘Burza za male tvrtke’ i dalje čeka na prvo uvrštenje

Autor: Tomislav Pili , 02. prosinac 2018. u 22:00
Nexe je na Progress ušao 'samo na papiru' jer još nisu ostvarene transakcije/Patrik Macek/PIXSELL

Nexeom u petak počelo trgovanje na Progress tržištu Zagrebačke burze.

Dionicama Nexea u petak se počelo trgovati na Progress tržištu Zagrebačke burze, ali samo "na papiru" jer nije ostvarena nijedna transakcija.

Uvrštenje Nexea ustvari je samo selidba te dionice s ugašenog CE Entera, bez prikupljanja kapitala. Time Progress tržište još nije zaživjelo na način kako je zamišljeno – kao platforma gdje mala i srednja poduzeća mogu doći do kapitala.

Sa Zagrebačke burze tvrde kako su za Progress interes iskazale još neke kompanije, ali za sad ne mogu govoriti o konkretnim imenima.

"Progress tržište stavlja pred kompanije određene zahtjeve vezane za transparentnost te kompanije moraju biti spremne za promjene koje donosi prikupljanje kapitala putem burze.

Zajedno sa svojim savjetnicima Burza kontinuirano razgovara s kompanijama i vjerujemo da ćemo vrlo skoro imati još prijema u trgovanje na Progressu", pojašnjavaju s burze.

"Vidimo napredak u potencijalnim novim izdanjima na Progress tržištu, osobito u svjetlu upravo najavljene izmjene Zakona o mirovinskim fondovima kojom bi se omogućilo ulaganje malenog postotka njihove imovine i u društva na ovom tržištu.

Upravo je izostanak podrške institucionalnih investitora do sada bila glavna prepreka za aktivnije uključenje izdavatelja na ovo tržište. Također, uskoro se očekuje i osnivanje prvog fonda rizičnog kapitala od strane Europske investicijske banke koji će također biti potencijalni investitor u ovo tržište", kažu s burze. 

Komentirajte prvi

New Report

Close