Burza sat i pol ručno računala CROBEX

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2018. u 22:01
Ovakvi su prekidi rijetki, kažu sa ZSE-a/Žarko Bašić/PIXSELL

Zbog nevolja sa sustavom u Beču, u Zagrebu nakratko bez pune usluge.

Neuobičajeni problem zadesio je u utorak Zagrebačku burzu.

Zbog tehničkih problema na Bečkoj burzi koja pruža uslugu izračuna dioničkog indeksa CROBEX, na početku trgovanja nije bilo moguće izračunavanje vrijednosti tog mjerila.

Zagrebačka burza za to je vrijeme ručno računala vrijednosti indeksa te ih objavljivala svakih pola sata putem svojih internetskih stranica do trenutka ponovne uspostave servisa.

Nakon 11 sati ponovno je uspostavljena usluga izračuna CROBEX-a. Poteškoće u radu trajale su oko sat i pol, odgovorili su sa Zagrebačke burze za Poslovni dnevnik. "Za sada nemamo informacija o uzroku poteškoća na strani pružatelja izračuna indeksa.

Zagrebačka burza odmah je uočila prekid u kontinuiranoj dostupnosti vrijednosti indeksa i pokrenula odgovarajuće postupke za manualni izračun vrijednosti te objavu tih vrijednosti putem internetskih stranica svakih 30 minuta", ističu sa ZSE.

Naglašavaju da se ovakvi prekidi rijetko događaju. Na pitanje o utjecaju na tržište, ZSE procjenjuje da je utjecaj na tržište marginalan. "Procedure Burze omogućuju brzu i adekvatnu reakciju te odgovarajuću razinu informacija dostupnih tržištu", navodi se u odgovoru. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

je li ih Gažićka izvodila na ploču ?
tko je bio redar ?

S obzirom koliko ih tamo ima, mogu racunati rucno svaki dan.

ova burza je zaostala sto godina za drvenim češljom.

hahahahahahhahahhaha!

Jel su na prste?

New Report

Close