Burza i EBRD traže lijek za financije 70 posto poduzeća

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 13. listopad 2016. u 22:01
Ivana Gažić, ZSE/ Anto Magzan/PIXSELL

Olakšavanje pristupa investitorima omogućit će malim i srednjim tvrtkama da se ne oslanjaju samo na vlastita sredstva.

Zagrebačka burza i Europska banka za obnovu i razvoj započele su projekt razvoja regionalnog tržišta kapitala namijenjenog malim i srednjim poduzećima pod nazivom SME Growth Market.

Projekt financijski podupire EBRD putem TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund – TWTC. "Mala i srednja poduzeća čine gotovo 99 posto poslovnih subjekata u EU, a na tržištima u razvoju najvažniji su element gospodarskog rasta i razvoja. Istovremeno, otežan im je pristup kapitalu putem bankarskog kreditiranja zbog visokih zahtjeva takvih oblika financiranja", rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

 

99posto

poslovnih subjekata čine mala i srednja poduzeća

Ograničen pristup bankama
Kao primjer onoga što tržište kapitala kao izvor financiranja može napraviti za rast i razvoj poslovanja kompanije Gažić je istaknula Atlantic Grupu, koja je počela kao lokalni distributer, a danas je jedna od vodećih regionalnih kompanija. Proces razvoja tržišta za mala i srednja poduzeća snažno podupire i Europska unija kroz svoju regulativu MiFID2, koji stupa na snagu početkom iduće godine.Njome će multilateralne trgovinske platforme, kao što je CE Enter Zagrebačke burze, biti mjesta namijenjena malim i srednjim poduzećima kako bi im se tim putem omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj.

"Udio malih i srednjih poduzeća u ukupnoj zaposlenosti iznosi oko 68 posto, odnosno oko milijun stanovnika Hrvatske vezan je za sektor poduzetništva", rekao je pomoćnik ministra gospodarstva Zdeslav Matić. Dodao je da njih oko 70 posto svoje poslovanje financira vlastitim sredstvima ili kroz reinvestiranu dobit jer im je pristup sredstvima banaka ograničen ili preskup. "Ovaj projekt pokriva upravo tu rupu", kaže Matić. Zagrebačka burza zatražila je još ljetos pomoć Europske banke za obnovu i razvoj u tom projektu koji će malim i srednjim tvrtkama pomoći u pristupu burzi, za početak na burzama u Zagrebu i Ljubljani, a potom i šire u regiji. 

Ulaz na CE platformu
Vrijednost projekta je oko 1,3 milijuna kuna. U kojem obliku i kako razvijati pristup malim i srednjim tvrtkama radit će konzultantska tvrtka KPMG, prema najavama oko pola godine, a nakon čega će definirati optimalni ustroj platforme, pružiti detaljni poslovni plan i korake za implementaciju. Vjerojatno je da će se malim tvrtkama omogućiti ulaz na postojeću CE Enter platformu, na kojoj već kotiraju 22 kompanije iz Hrvatske i regije. Voditelj predstavništva grada Taipeija u Velikoj Britaniji David Yung-Lo lin rekao je da taj fond podržava projekte EBRD-a već 25 godina. Podrškom tom projektu, istaknuo je, želi se dati podrška hrvatskom malom i srednjem poduzetništvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close