Buffett ulazi među 10 glavnih dioničara Goldman Sachsa

Autor: Tin Bašić , 27. ožujak 2013. u 22:00
Warren Buffett ima velike planove/EPA

Poznati ulagač neće kupiti dionice te banke na tržištu kapitala, nego će ih dobiti temeljem ugovora koji je sklopio s bankom 2008. godine.

Jedan od najpoznatijih svjetskih ulagača Warren Buffett povećat će svoj udio u američkoj banci Goldman Sachs čime će ući na listu najvećih deset dioničara.

No Buffett neće kupiti dionice te banke na tržištu kapitala, nego je riječ o posljedicama ugovora koji je Buffett sklopio s bankom jer je u nju 2008. uložio i spasio je od propasti. Riječ je o dogovoru koji Buffettu u razdoblju od pet godina omogućuje kupnju ukupno 43,5 milijuna dionica američke banke za 115 dolara po komadu. Te opcije danas vrijede ukupno 1,4 milijarde dolara, piše Wall Street Journal. Da je Buffett odlučio početkom tjedna iskoristiti te opcije i da je odmah prodao, u jednom bi danu zaradio 1,3 milijarde dolara.No, prema tadašnjem dogovoru, dvije kompanije će napraviti kompenzaciju. Budući da opcije ističu u listopadu, Berkshire Hathaway će umjesto novca koji bi zaradio prodajom dionica na burzi, dobiti dionice banke u istoj protuvrijednosti.

S tom transakcijom Buffett će postati vlasnikom oko dva posto poznate američke banke, a da nije potrošio ni dolara."Zadovoljni smo s činjenicom da Berkshire Hathaway namjerava ostati dugoročni investitor u Goldman Sachsu", izjavio je čelni čovjek te banke Lloyd Blankfein. Istodobno, Buffett je potvrdio da za njegov Berkshire Hathaway Goldman namjerava ostati "značajni investitor". No nije ovo jedina Buffettova zarada na Goldman Sachsu temeljem istog ugovora. Već je do sada u džep stavio 1,7 milijardi dolara budući da je 2008. kupio povlaštene dionice te banke na kojima je godišnje dobivao dividendu od čak deset posto. No, odnos na relaciji Buffett – Goldman Sachs nije od prije nekoliko godina, nego seže u daleku 1940. godinu. Tada je desetogodišnjeg Buffetta otac Howard, koji je bio broker, odveo na Wall Street i upoznao s legendarnim čelnikom Goldmana Sydneyjem Weinbergom. Od tada se, napisao je Buffett u svojoj biografiji, divio čelnim ljudima te američke banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close