Branitelji od HT-a traže isplatu dvostruko više dividende

Autor: Ana Blašković , 21. travanj 2015. u 08:18
'Ne postoji potreba za time da HT kontinuirano drži značajne rezerve likvidnosti u bilanci', smatra FHB/Marko Lukunić/PIXSELL

Fond hrvatskih branitelja u petak je poslao službeni protuprijedlog da dividenda bude 13,8 kuna.

S približavanjem godišnje skupštine dioničara Hrvatskog telekoma na kojoj će pasti konačna odluka o dividendi za prošlu godinu, sve je izglednije da će među dioničarima za desetak dana biti živo.

Nakon Raiffeisena, na visinu predložene dividende pobunio se i Fond hrvatskih branitelja koji je u petak poslao službeni protuprijedlog da dividenda bude 13,8 kuna, dvostruko više od iznosa koji nudi Uprava. Fond hrvatskih branitelja, pod upravljanjem Erste Asset Managementa, predložio je alternativu da se od 1,13 milijardi kuna net dobiti iz prošle godine 370,9 milijuna isplati kao dividenda u iznosu od 4,53 kune po dionici.

Na teret zadržane dobiti iz 2009. u iznosu od 759,1 milijun kuna vlasnicima bi se isplatilo 9,27 kuna po dionici, ukupno 13,8 kuna. Očito je da i u braniteljskom fondu razmišljaju slično kao i Raiffeisenu, da nacionalni telekom akumulira nepotreban – keš. "Mišljenja smo da ne postoji potreba za HT kontinuirano drži značajne rezerve likvidnosti u bilanci", smatra FHB. 

Trezorske dionice
S jedne strane, niski prinosi na tržištu kapitala onemogućuju ikakve konkretnije povrate na akumulirani novac, a s druge, HT dosad nije stjecao vlastite dionice, iako za to postoji skupštinska odluka, niti pokazao namjeru da krene u otkup trezorskih dionica. Budući da bi se u braniteljskom prijedlogu najveći dio profita od 725 milijuna kuna proslijedio u povećanje temeljnog kapitala, a 34,7 milijuna kuna u zakonske rezerve, argumentacija FHB-a se na taj način jednim udarcem riješile dvije muhe: najprije bi HT "u većoj mjeri iskoristio poreznu olakšicu za reinvestiranje dobiti što aktualni pozitivni propisi dozvoljavaju. Istovremeno bi se isplatila veća dividenda za dioničare, za koju smatramo da ne postoji nikakva prepreka".

Praksa Hrvatskog telekoma da akumulira značajna likvidna sredstva u kompaniji, godinama 'žulja' investitore. Ipak, ovo je prva godina da su veću dividendu zatražili najveći institucionalni ulagači. Raiffeisenovo društvo za upravljanje mirovinskim fondovima drugi je po velični dioničar iza njemačkog DT-a s 8,35 posto dionica, a u trećem po veličini braniteljskom fondu je 6,77 posto dionica. Ipak, s obzirom na konstelaciju snaga, jasno je da će prevagu donijeti većinski vlasnik s 51 posto glasova.

A svoje namjere DT-ova Uprava jasno je iskazala u inicialnom pozivu na skupštinu 29. travnja. Reinvestiranje najvećeg dijela dobiti iz prošle godine u temeljni kapital predloženo je jer HT ima značajne investicijske planove i namjerava ulagati u svoj razvoj što je nužno da bi se promijenio trend pada poslovnih rezultata i osigurala dugoročna vrijednost za dioničare, argumentirali su u HT-u. Dodaju da su u fokusu ulaganja razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete, kao i realizacija potencijalnih prilika za regionalnu ekspanziju i novi proizvodi.

Ulaganja kao prepreka
No, o velikim investicijama HT-a dugo se priča, no bez realizacije. Istovremeno, na stavkama kratkotrajne imovine i novca u banci i blagajni je nešto više od 3,5 milijarde kuna (oko 27 posto ukupne imovine), a tvrtka gotovo nema financijskog duga, napominju analitičari icapitala. Za ovu godinu planirana ulaganja su 1,35 milijardi kuna, a u medijima se spominjala mogućnost preuzimanja Telekoma Slovenije zbog čega bi se dio dioničara možda i pomirio s najnižom dosad predloženom dividendom, smatraju u icapitalu.  U braniteljskom fondu smatraju da bi eventualni otkup vlastitih dionica mogao financirati iz novčanog toka, a bude li potrebno bez poteškoća zadužiti kod banaka ili izdanjem vrijednosnih papira po vrlo povoljnim uvjetima". 
 

Komentari (8)
Pogledajte sve


hahahaha,……odmah ZMONTIRAJTE ŠATORE ISPRED T -COM !…..

Bože, koje napasti ovog društva……nevjerojatno!


još kada se zapjeva; Zovi, samo zovi…………eto im odmah i besplatne reklame[emo_smijeh]

hahahaha,……odmah ZMONTIRAJTE ŠATORE ISPRED T -COM !…..

Bože, koje napasti ovog društva……nevjerojatno!


njihovo je da predloze a to sto ce biti odbijeni je realnost.
cemu onda sva ta strka oko ovoga … pa zatop i sluzi skupstina da netko nesto moze predloziti, ili ne mislite tako?

to bi joj bila jedna od osnovnih zadaća, ali neki valjda misle da je ’41-45[emo_smijeh]pa se treba bojati Švaba

njihovo je da predloze a to sto ce biti odbijeni je realnost.
cemu onda sva ta strka oko ovoga … pa zatop i sluzi skupstina da netko nesto moze predloziti, ili ne mislite tako?

New Report

Close