Bogatiji više profitirali od rasta burze

Predsjednik SAD-a kaže da su više koristi imali radnici/REUTERS Predsjednik SAD-a kaže da su više koristi imali radnici/REUTERS

Viši sloj drži 84 posto vrijednosti američkih dionica.

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa prošloga tjedna da su kućanstva s nižim prihodima najviše profitirala od rasta cijena dionica na Wall Streetu u suprotnosti je s podacima, tumače analitičari za Associated Press.

Prava je istina da je bogatiji sloj najviše profitirao od rasta burzi. Naime, Amerikanci koji se nalaze u najbogatijih 10 posto građana drže 84 posto tržišne vrijednosti dionica, pokazuju podaci središnje banke Fed.

Zbog činjenice da drže više dionica, više su i zaradili od 19-postotnog rasta indeksa S&P 500 tijekom ove godine. Inače, oko polovice američkih kućanstava posjeduje dionice.

Analitičari ocjenjuju da se ta Trumpova izjava uklapa u njegov obrazac prema kojem potezi njegove administracije najviše koriste srednjoj klasi. To je tvrdio i za poreznu reformu 2017. godine, no analiza podataka iz poreznih prijava i tu pokazuju da je rasterećenje išlo na ruku bogatijima.

Amerikanci s prihodima višima od milijun dolara lani su platili 36 milijardi dolara manje, odnosno 64.428 dolara po poreznom obvezniku.

S druge strane, građani sa prihodima između 50.000 i 75.000 dolara platili su 22,4 milijarde dolara poreza manje, odnosno 819 dolara po obvezniku, pokazuju porezni podaci. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!