Blagi pad na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. srpanj 2014. u 09:00
Thinkstock

Dow Jones oslabio je 48 bodova, ili 0,28 posto, na 17.051 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 posto, na 1.973 boda, a Nasdaq indeks 0,17 posto, na 4.424 boda.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni zbog napetosti u Ukrajini i Pojasu Gaze, a značajnijih gospodarskih vijesti koje bi pokrenule tržište nije bilo.

Dow Jones oslabio je 48 bodova, ili 0,28 posto, na 17.051 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 posto, na 1.973 boda, a Nasdaq indeks 0,17 posto, na 4.424 boda.

Tijekom jučerašnjeg trgovanja indeksi su bili i u većem minusu, a ublažavanje gubitaka pred kraj sastanka pokazuje da sklonost rizičnijim investicijama ne jenjava, da se svaki pad cijena smatra prilikom za kupnju, kažu analitičari.

Ipak, ulagači su oprezni dok se čeka razvoj situacije u vezi rušenja malezijskog zrakoplova u Ukrajini, što je dovelo do jačanja napetosti između zapadnih zemalja i Rusije.

U fokusu ulagača je i kopnena ofenziva izraelskih snaga na Pojas Gaze u kojoj je već poginulo više od 500 Palestinaca, a raste i broj žrtava u izraelskoj vojsci. Premda je utjecaj tog sukoba na gospodarstvo minimalan, ulagači se plaše širenja nestabilnosti na Bliskom istoku.

Zbog toga je cijena nafte na američkom tržištu jučer porasla više od jedan posto. To je, pak, potaknulo rast cijena dionica naftnih kompanija, pa je energetski sektor, s rastom od 0,2 posto, jučer bio jedini među 10 sektora S&P indeksa koji je završio u plusu.

„Ulagači pažljivo prate geopolitičke napetosti u svijetu, no trenutačno se čini da će ti događaji samo kratkoročno utjecati na tržište. Očekujemo da će nesigurnost splasnuti za dva do tri tjedna“, kaže John Chisholm, direktor u fondu Acadian Asset Management.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 4,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,6 milijardi.

Na nešto povećanu nesigurnost ukazuje, pak, rast VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za više od 6 posto, na 12,8 bodova. Međutim, taj se indeks i dalje kreće duboko ispod povijesnog prosjeka od 20 bodova.

Tako niska volatilnost ostavlja tržište ranjivim na šokove, a to bi moglo dovesti do korekcije cijena dionica za 10-ak posto, što nije zabilježeno još od 2011. godine.

„Tržišta nisu posebno atraktivna, pa se čini da im slijedi korekcija između 10 i 15 posto, premda je teško reći kada bi to moglo uslijediti“, kaže Chisholm.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,31 posto, na 6.728 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,11 posto, na 9.612 bodova, a pariški CAC 0,71 posto, na 4.304 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close