Bitcoin burze u Kini naplaćuju trgovinu

Autor: Tomislav Pili , 23. siječanj 2017. u 22:00
Cijena virtualne valute spustila se na 923 dolara/REUTERS

Naknada od 0,2 posto po transakciji uvodi se jer središnja banka želi ohladiti tržište.

Tri najveće bitcoin burze u Kini od danas uvode naknade na transakcije što se tumači pritiskom središnje banke Kine koja želi malo "ohladiti" tržište virtualnim valutama.

Kako navodi Reuters, BTCC, Huobi i OkCoin u odvojenim su priopćenjima u nedjelju navečer objavile kako od utorka počinju naplaćivati naknadu od 0,2 posto na vrijednost transakcije, neovisno o njezinom iznosu. U svim priopćenjima se pojašnjava kako će uvođenje naknada "dodatno smanjiti tržišnu manipulaciju i ekstremnu volatilnost" cijene bitcoina. Naime, upravo je izostanak naknada doveo do eksplozije prometa na kineskim burzama virtualnih valuta.

Prema navodima New York Timesa koji se poziva na podatke tvrtke Chainanalysis, u prvom polugodištu prošle godine 42 posto svih bitcoin transakcija odvijalo se na kineskim burzama. U ponedjeljak ujutro cijena bitcoina kretala se oko 923 dolara. Početkom godine ta je valuta dostigla gotovo rekordnu razinu, što je privuklo pozornost i kineske središnje banke. Regulator je 11. siječnja proveo nadzor na te tri burze zbog sumnje u moguće kršenje pravila. Međutim, nepravilnosti nije bilo. Upućeni izvori tvrde da tri burze nisu uvele naknade na pritisak burze već  su udovoljile želji središnje banke koja bi voljela vidjeti "hlađenje" bitcoin tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close