Bijeg iz britanskih dionica

Autor: Tomislav Pili , 15. travanj 2019. u 13:53
U prvom tromjesečju indeks FTSE 100 porastao je 10 posto/REUTERS

Odljev iz dioničkih fondova izloženih UK traje već četiri tjedna.

Kaotični izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije rezultirao je bijegom globalnih investitora iz britanskih dioničkih fondova koji traje već četiri uzastopna tjedna.

Prema podacima EPFR Globala, investitori su iz fondova izloženih britanskim dionicama u tjedan dana do prošle srijede povukli 304,5 milijuna dolara. Time je ukupni odljev u zadnjih godinu dana prešao milijardu dolara, a od referenduma o napuštanju EU prije tri godine dosegao je 24,8 milijardi dolara.

"Nastavak nesigurnosti oko brexita i što će to značiti za trgovinske odnose i dobit kompanija vodeći su razlozi odljeva", komentirao je za Financial Times David Donabedian, glavni investicijski direktor u Atlantic Trustu.

Podsjetimo, Velika Britanija dobila je drugu odgodu izlaska iz Europske unije, a do 31. listopada mora finalizirati sporazum o izlasku. Valja naglasiti kako je unatoč seriji negativnih vijesti oko brexita indeks Londonske burze FTSE 100 tijekom prvog tromjesečja porastao više od 10 posto.

Prema ocjeni tamošnjih financijskih analitičara, takav nesrazmjer ne može završiti dobro. Naime, cijene dionica na burzi govore da je sve u redu, ali odljev iz investicijskih fondova sugerira kako to baš i nije tako, smatra Max Gokhman, analitičar u tvrtki Pacific Life Fund Advisors.

Procjene Goldman Sachsa kazuju da brexit – koji se još nije ni dogodio – od referenduma u lipnju 2016. stoji britansko gospodarstvo 600 milijuna funti tjedno.  

Komentirajte prvi

New Report

Close