BELEX i CROBEX najbolji, MOSTE najgori

Autor: Tomislav Pili , 13. lipanj 2010. u 22:00

Na burzama bivše Jugoslavije vlada očajno stanje jer je novca sve manje, a problema sve više

Na regionalnim tržištima kapitala vlada mnogo lošija situacija nego lani. U dosadašnjem dijelu godine, zaključno s krajem prošlog tjedna, svi su regionalni burzovni indeksi u minusu. Najviše je među njima oslabio MOSTE, indeks Crnogorske burze, i to za 20 posto.

U dvoznamenkastom padu slijede ga makedonski MBI10 s padom od 16,7 posto te ljubljanski LJSEX s 15,3 posto. Nešto bolji su sarajevski SASX10 sa 8,4 posto pada dok beogradski BELEX15 i domaći CROBEX bilježe gotovo istovjetni negativni pomak. BELEX je oslabio za 3,91 posto, a CROBEX za 3,96 posto. Ako se vratimo u prvih pet mjeseci prošle godine, tada su MOSTE, CROBEX i BELEX bilježili pozitivne dvoznamenkaste stope rasta, s time da je crnogorski indeks bio jači za gotovo 50 posto nego krajem 2008. godine. Mnogo slabiji, s padom od pet posto,bio je indeks Sarajevske burze. Jedino je slovenski indeks bilježio neznatno lošije rezultate nego sada. Vjeran Filippi, čelnik društva za upravljanje fondovima Adriatica Capital, komentirajući 15-postotni pad ljubljanskog indeksa smatra kako se u njemu ogleda utjecaj politike na slovensko tržište kapitala. “Sada je jasno da je taktika slovenske vlade bila da kroz precijenjene dionice tamošnjih kompanija odbija inozemne investitore. Većina dionica slovenskih kompanija trebala bi dodatno pasti kako bi postale zanimljive ulagačima”, smatra Filippi. Dodaje kako ne vidi strukturni razlog za rast regionalnih burzi dok se ne riješi pitanje likvidnosti, ali i pitanje potencijala kompanija. “Zašto ići na burzu ako nemate iznadprosječni potencijal rasta i ne mislite prikupiti kapital putem burze”, ističe Filippi. Loša situacija u regiji neugodno je iznenadila Romana Rinkovca, investicijskog savjetnika u Credosu.

“Početkom godine nadao sam se da će CROBEX pozitivno iznenaditi. Iako nitko nije očekivao spektakularne stope rasta regionalnih tržišta kapitala, dosadašnji dio godine pokazao je da su i takva očekivanja bila preoptimistična”, ocjenjuje Rinkovec. Što se tiče odličnog rezultata CROBEX-a u odnosu na ostale indekse, Rinkovec smatra da je to je i logično s obzirom na činjenicu da je hrvatsko tržište po svim kriterijima najrazvijenije u regiji. “Normalno je da CROBEX stoji najmanje loše od ostalih indeksa”, ističe Rinkovec. Hoćemo li u drugom polugodištu svjedočiti oporavku teško je reći, tim više jer sve više analitičara predviđa prelijevanje krize iz eurozone na europski Istok. “Općenito ne mogu biti optimist jer je fiskalna situacija u EU loša, u SAD-u još lošija, a u Japanu gotovo alarmantna. Svi smo toliko povezani da je teško reći koliko će se sve to odraziti na europski Istok. U drugom polugodištu još može biti svega i u eurozoni i u istočnoj Europi. Realna je negativna atmosfera, a mogući su još mnogi potresi”, pesimistično zaključuje Rinkovec.

Kronična nelikvidnost

Dovoljan i maleni iznos stranog kapitala
“Crnogorska i makedonska burza pale su zbog pada likvidnosti što se sada pokazuje kao golemi problem tih burzi. Strukturni problemi tih burzi su toliki da se one sve manje zaslužuju zvati burzama”, smatra Vjeran Filippi, predsjednik Uprave Adriatica Capitala. Smatra da su tržišta u cijeloj regiji toliko plitka da je dovoljan ulazak manjeg iznosa stranog kapitala, pa da dođe do rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close