Bečka burza bez glasačkih prava na LJSE

Autor: Tomislav Pili , 21. prosinac 2008. u 22:00

Austrijance su Slovenci pozvali da objave ponudu za preuzimanje preostalog 19,99-postotnog udjela na Ljubljanskoj burzi

Slovensko financijsko regulatorno tijelo, Agencija za trgovanje vrijednosnim papirima, u srijedu je pozvalo Bečku burzu na objavu ponude za preuzimanje preostalog 19,99-postotnog udjela u Ljubljanskoj burzi. Bečka burza većinski je vlasnik Ljubljanske burze, dok je preostali paket u vlasništvu malih dioničara. Dok ne objavi ponudu za preuzimanje ili ponudu za prodaju dionica do preuzimajućeg praga, Agencija je Bečkoj burzi zamrznula glasačka prava. Odluka slovenskog regulatora vrlo je loše odjeknula u Beču. Naime, prema priopćenju iz tvrtke za odnose s javnošću MMD čiji je klijent Bečka burza, Austrijanci smatraju da tako ne mogu jednostavno raspolagati sa svojim većinskim paketom dionica (81,01 posto).

Kreću pregovori
Izvori na Bečkoj burzi izjavili su kako potez Agencije za trgovanje vrijednosnim papirima smatraju suprotnim njihovu razumijevanju slovenskog zakonodavstva. Dodatni argument Austrijanaca je i stručno mišljenje vodećih slovenskih pravnih stručnjaka koji su na njihovoj strani. Iako imaju argumente u svoju korist, Austrijanci za sada ne žele previše radikalizirati svoje stavove. Kako je izjavio direktor Heinrich Schaller, Bečka burza će “poštovati odluku Agencije, ali ćemo se na nju sigurno žaliti. Želimo utvrditi što točno slovensko zakonodavstvo koje regulira preuzimanje govori o našem slučaju”, izjavio je Schaller. O pitanju konkretizacije ponude malim dioničarima, Schaller je izjavio kako je Bečka burza spremna pregovarati sa svim vlasnicima dionica Ljubljanske burze. “Želimo postići suglasnost i zato ćemo tijesno surađivati sa svim slovenskim institucijama i akterima na tržištu kapitala”, naglasio je Schaller. Slovenski financijski analitičari smatraju da će vrijeme pokazati što će napraviti Bečka burza u pogledu odluke Agencije za trgovanje vrijednosnim papirima. Tako je Aleš Čačovič iz Ilirike Investmenta u razgovoru za Poslovni dnevnik izjavio kako “je vrlo teško predvidjeti sljedeći potez Bečke burze nakon ulaganja žalbe”. O tome hoće li Bečka burza ići na kupnju preostalog paketa ili će čak prodati jedan dio dionica u svojem vlasništvu, za sada je prerano govoriti, smatra Čačovič.

Širenje srednjom Europom
Suvlasništvo u Ljubljanskoj burzi dio je svojevrsnog širenja Bečke burze na istok. Austrijanci su većinski udio u Ljubljanskoj burzi kupili u lipnju ove godine za 38 milijuna eura. Prije kupnje “slovenskog paketa”, Bečani su povećali svoj udio u Budimpeštanskoj burzi sa 12,5 na 50,4 posto. Uz to, u studenom ove godine stečen je i većinski paket dionica Praške burze (92,1 posto), a početkom prosinca dobiveno je odobrenje češke središnje banke za preuzimanje. Iako cijena preuzimanja burze u Pragu nije objavljena, češki mediji špekulirali su s brojkom između 200 i 400 milijuna eura. Za Prašku burzu vrlo je bila zainteresirana i Varšavska burza, ali je eliminirana iz natječaja jer je u većinskom državnom vlasništvu. Problem vlasništva burze u Varšavi poljsko ministarstvo financija namjerava riješiti uskoro. Pregovori s pojedinačnim investitorima već su u tijeku, a kao mogući kupac većinskog paketa dionica Varšavske burze pojavljuje se i Bečka burza. No pitanje je hoće li se to i dogoditi jer su ambicije Varšavske burze da postane vodeća burza u regiji srednje, istočne i južne Europe.

izdvojeno

Rast Bečke burze
Tržišna kapitalizacija Bečke burze je 139 milijardi eura, a 2007. bila je iznimno uspješna za Bečku burzu jer je povećala neto dobit na 59 milijuna eura, dvostruko više nego u 2006.

Širenje Varšave
Varšavska burza, s najvećim brojem IPO-a za dionice u 2007. nakon Londonske burze, htjela je kupiti Ljubljansku, a navodno želi i Zagrebačku burzu.

Komentirajte prvi

New Report

Close