Bayer potaknuo europske burze, čeka se ECB

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2012. u 15:26
Ilustracija

Njemačka tvrtka Bayer dobila je na vrijednosti četiri posto nakon što je Europska komisija odobrila njezin proizvod za oči Eylea.

Europska tržišta dionica poduprli su u četvrtak poslovni izgledi i izmjena vlasničke strukture kemijske grupe Bayer i zrakoplovnog koncern EADS u očekivanju prognoza Europske središnje banke (ECB) za gospodarstvo eurozone. Londonski FTSE porastao je 0,26 posto na 5.907 bodova, frankfurtski DAX za 0,92 posto na 7.522 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,26 posto i iznosio 3.599 bodova.

Njemačka tvrtka Bayer dobila je na vrijednosti četiri posto nakon što je Europska komisija odobrila njezin proizvod za oči Eylea. "EU-ovo odobrenje lijeka za oči Eylea definitivno je povećalo interes za tu dionicu i pomoglo joj da danas znatno dobije na vrijednosti", konstatirala je Anita Paluch iz Gekko Marketsa. EADS je također bio na značajnom dobitku, od 7,6 posto, nakon što su njegovi dioničari dogovorili novu vlasničku strukturu koja bi trebala smanjiti ovisnost europskog zrakoplovnog koncerna o vladama-dioničarima.

ECB je na današnjem sastanku očekivano zadržao ključne kamatne stope na 0,75 posto a sve su oči sada uprte u njezina čelnika Marija Draghija, za kojeg se očekuje da će na redovnoj konfereniji za novinstvo sniziti prognoze za gospodarstvo eurozone. "Ocijenjeno je da ECB-ovo sniženje ključnih kamatnih stopa nije vjerojatno ali banka će najvjerojatnije naglasiti nastavljenu slabost gospodarstva eurozone", tumači Jeremy Stretch iz CIBC World Marketsa.

Još se čeka i dogovor u SAD-u koji bi otklonio prijetnju fiskalne krize. Zasada ni Kongres ni Bijela kuća nisu pokazali spremnost na uzmak s već zacrtanih pozicija a status quo aktivirao bi automatsko smanjenje potrošnje i povećanje poreza ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara. Smatra se da bi to moglo gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u novu recesiju. Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,81 posto na 9.545 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close