Barem 62% dionica za 2. krug

Autor: Jadranka Dozan , 20. lipanj 2011. u 22:00

Konačna cijena dionica znat će se nakon završetka drugog kruga, a ovisno o njoj IPO će Luci Ploče donijeti najmanje 160, a najviše 240 mil. kuna

Za dioničare Luke Ploče koji su status dioničara imali na dan donošenja skupštinske odluke o povećanju kapitala (31. siječnja) danas se otvara knjiga upisa novih dionica. Zasad je poznat samo raspon cijene – najmanje 800 i najviše 1200 kuna po dionici. Pravo prvenstva upisa u prvom krugu dioničari će moći iskoristiti u poslovnicama Raiffeisen banke (savjetnika za provedbu IPO-a) zaključno s 4. srpnjem kad se zatvara knjiga upisa i do kad treba i uplatiti dionice. Na svaku postojeću dionicu dioničari će moći upisati 0,9 novih, s tim da to podrazumijeva zaokruživanje na niži cijeli broj (npr. na 5 postojećih dionica mogu se upisati 4 iako koeficijent 0,9 daje 4,5).

Cijena nakon 2. kruga
Nove dionice koje neće biti upisane u prvom krugu ponudit će se svim zainteresiranim ulagateljima u drugom krugu, od 6. do 11. srpnja. Nakon zatvaranja 2. kruga napokon će se saznati i konačna cijena po kojoj će se plaćati dionice. Tek će se tada saznati i koliko će se svježeg kapitala sliti u Luku kroz IPO. Uz pretpostavku uspješnog izdanja i uplate svih 200.353 dionice temeljni kapital bi se povećao za 90%, sa 89 na 169 milijuna kuna, ali ovisno o konačnoj cijeni u Luku bi se slilo najmanje 160 a najviše 240 milijuna kuna. U odnosu na skupštinskom odlukom određeni maksimalni broj novih dionica (do 330.000) vodstvo kompanije se odlučilo da novo izdanje bude 40-ak posto manje, ocjenjujući to očito optimalnim s obzirom na potrebe financiranja planiranog proširenja i modernizacije prekrcajnih i skladišnih kapaciteta Luke Ploče, te interes postojećih i potencijalnih ulagača. Mada je već općepoznato da država i državne institucije svoje pravo prvenstva neće koristiti, za Prospekt ta činjenica nema pravno-formalnu težinu pa se u njemu i ne anticipira da će državni udjel nakon IPO-a pasti na 20-ak posto. Budući da je država potkraj siječnja držala 61,2% dionica, u I. krugu sudjelovat će najviše 38,8 posto ili 86.370 postojećih dionica. To znači da se u prvoj rundi upisa novih (uz omjer 0,9) ne može očekivati više od 77,7 tisuća dionica. Dakle, za drugi krug ostat će najmanje 122,6 tisuća dionica.

Prednost tvrtkama
Konačna cijena za sve će biti jedinstvena. Prilikom određivanja konačne cijene unutar zadanog raspona vodit će se računa o maksimiziranju prihoda izdavatelja, iskazanoj potražnji te strukturi dioničara s obzirom na investicijski horizont, veličinu, profil.Taj dio je zona diskrecijskog procjenjivanja Uprave i NO-a. U II. krugu prednost u alokaciji imat će pravne osobe..

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne treba biti veliki neverbalni komunikolog da se utvrdi kako dotični gospodin ima zločeste namjere sa malim dioničarima i da zbog toga toliko smrknuto lice. Sada zamislite sa sličnom facom Škegru kao savjetnika dokapitalizacije. Da li može biti gore kombinacije? Bože moj u šta si me uvalio?

New Report

Close