Bankarski sektor potaknuo rast europskih burzi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2014. u 11:13
Thinkstock

Najveći je dobitnik jutros STOXX indeks bankarskog sektora, sa skokom od 2 posto, nakon što su ulagače ohrabrili rezultati ‘stres testa’.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo rezultati 'stres testa' Europske središnje banke (ECB).

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,5 i 0,7 posto, a nastavljen je i rast FTSEurofirst indeksa 300 vodećih europskih dionica, nakon što je prošloga tjedna skočio 2,5 posto.

Najveći je dobitnik jutros STOXX indeks bankarskog sektora, sa skokom od 2 posto, nakon što su ulagače ohrabrili rezultati 'stres testa'.

Prema jučer objavljenom izvješću ECB-a, ukupno 25 od 130 najvećih banaka eurozone nije prošlo na provjeri kapitala na kraju prošle godine, a nedostajalo im je ukupno 25 milijardi eura kapitala.

No, većina njih u ovoj je godini već povećala kapital za ukupno 15 milijardi eura, pa desetak ostalih mora pronaći još samo 10 milijardi eura dodatnih sredstava.

"Dobar je znak da je veliki dio traženog kapitala već prikupljen. Sve u svemu, pozitivno izvješće", kaže Francois Savary, direktor u švicarskoj banci Reyl.

Pozitivno je na tržišta utjecao i rast cijena dionica na Wall Streetu u petak za 0,7 posto, nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja i kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, kao što su Microsoft i Procter & Gamble.

Zahvaljujući tome, jutros su porasle i cijene dionica na azijskim burzama, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,2 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,6 posto, na 15.388 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close